Петролът поскъпна, с него и бензинът – очаква се да се вдига още

Цената на литър бензин в Разград е 2.15 лв., но според търговците тя ще продължи да се покачва. Скокът на бензина дойде внезапно, но пък съвсем адекватно, заради поскъпването на петрола в световен мащаб.

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора. Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола. В края на миналата седмица котировките му стигнаха до 78 долара за барел – най-високото ниво от ноември 2014 г. А в началото на седмицата бяха малко над 70 долара.

YouTube

Именно последното увеличение все още не е калкулирано от търговците и производители на горива и се очаква да се отрази в следващите дни. Почти всекидневното поскъпване на бензин и дизел от началото на май е вследствие на задържането на цените преди това, защото само през последната седмица на март например петролът се вдигна с 10% и стигна почти до 70 долара. Тогава обаче нямаше увеличение на горивата и цената на масовия бензин например остана средно 2,08 лв. според данни на сайта Fuеlо.

Очаванията на повечето петролни компании бяха, че няма да има последващо увеличение на петрола и те ще успеят да се справят с временния ръст, без да вдигат цените. Сметките им обаче се оказаха неверни и сега им се налага да наваксват с поскъпването. При обичайна ситуация цените на горивата реагират с до седмица закъснение на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се формира от облагането с данъци. Останалата част се пада на разходи за транспорт, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, но основно – на петрола. Грубо сметното поскъпване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на сто върху горивата. Има и друга, по-проста сметка – вдигането на петрола с долар води до увеличение на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.

Ако пък се сравняват котировките на нефта от миналия май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия период горивата би трябвало да са увеличили с 16 на сто, но поскъпването им е под 10%. Ето защо се очаква цените да продължат да се качват с поне още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лв., пресмятат експерти пред „24 часа“.

Ръстът в котироките на нефта дойде през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран с добавка – заплаха, че може да има нови санкции за Техеран.

Иран е третият по големина производител на нефт от страните от ОПЕК и изнася около 2,5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар и всяко сътресение покрай държавата се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от средна цена 2,08 лв. стигнаха до 2,25-2,26 лева в големите вериги бензиностанции. В по-малките цените са с около 10 ст. по-ниски.

Ако пък се сбъднат прогнозите на голми финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на миналата седмицата първата банка обяви, че очаква повишение на петрола до края на годината до 82,5 долара за барел. При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща – 100 долара през следващата година.

Достигане на първата посочена котировка означава цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лева за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 долара, тогава ще има и нов рекорд при горивата и цените ще минат над 2,70 лева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе