Mост, дълъг колкото магистрала Люлин бе открит в Русия

Руският президент Владимир Путин, каращ камион с марката КАМАЗ, откри огромен мост, свързващ Крим и Русия.

Той оглави колона от 35 строителни машини, използвани при строежа на съоръжението, която премина 19-километровото трасе, съобщават световните медии.

YouTube

Днес ще бъде пуснато движението по моста за автомобили и обществен транспорт. Целта на съоръжението е да намали изолираността на Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Мостът, който е дълъг 19 километра (колкото българската автомагистрала Люлин – 19.135 км, свързваща София и Перник, бел. ред), се простира над Керченския проток между Азовско и Черно море.

Той се издига на 35 метра в най-високата си част, а движението по него ще може да се осъществява със скорост до 120 км/ч при хубаво време.

Строителството на съоръжението започна през 2016 г. Компанията-изпълнител – Стройгазмонтаж, е собственост на милиардера Аркадий Ротенберг, който е партньор по джудо на руския президент.
Първоначалните планове бяха мостът да бъде открит през декември 2018 г., след направени инвестиции от 228.3 милиарда рубли (около 3 млрд. евро).

Владимир Путин обаче посети обекта през март, като заяви, че той трябва да бъде готов до май, за да могат хората да го използват през летния сезон.

Крим е популярна ваканционна дестинация за руснаците, като туристите са един от основните източници на приходи в бюджета на полуострова.

Източник: Profit.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе