Вижте защо броколите са най-полезните

Следващият път, когато решите да си направите зелено смути, можете да пропуснете спанака и да добавите нещо по-различно.

Според д-р Rangan Chatterjee, автор на „The Four Pillar Plan“ и кореспондент на програмата на BBC „Doctor in the House“, има само един зеленчук, който задължително трябва да ядем и това са броколи.

YouTube

„Броколите имат способността да спасяват животи“, пише той в скорошна статия за MailOnline, цитиран от The Independent.

Предимствата oт консумацията на този зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което спадат още зелето и карфиола, са много и започват да се проявяват още докато се преработва и преминава през тънките черва.

Броколите съдържат редица полезни минерали, а омега 3 мастните киселини в състава им намаляват нивата на лошия холестерол

Несмилаемите фибри от броколите подобряват работата на дебелото черво, според д-р Чатърджи.

Това, от своя страна, води до по-добро състояние на храносмилателната система, а от там и до подобрен имунитет

Като цялостен показател за здравето, доброто състояние на червата е много важно, тъй като има „дълбоко влияние не само върху храносмилателната система, но и върху настроението и мозъчните функции“ и може също да повлияе на нашето тегло и потенциални ставни болки, твърди д-р Чатърджи.

Въпреки че отдавна е известно как здравето на червата влияе върхо цялостното състояние на организма, връзката между чревните бактерии и доброто състояние на ума е сравнително нова за науката.

Според медицинското училище в Харвардския университет, стомашните неразположения на даден човек може действително да са причина за безпокойство, стрес или депресия „, защото мозъкът и стомашно-чревната система са тясно свързани“.

Т.е когато ядете здравословни храни като броколи, можете да намалите риска от проблеми с психичното здраве.

Броколите също така предлагат многобройни други предимства за сърцето и очите, както и профилактиката на рака според предишни проучвания.

Уверете се обаче, че готвите и консумирате броколите си по най-ефикасния начин, което означава, че трябва да избягвате пърженето и вместо това да го приготвяте на пара или да го консумирате сурово.

Източник: Profit.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе