Какви са най-суровите глоби за шофьорите у нас?

Какви са глобите за нарушения на пътя, за колко време се отнема шофьорска книжка при повторни нарушения и къде най-често бъркаме? Най-тежко се наказва шофирането след употреба на алкохол, като в зависимост от съдържанието на алкохолв кръвта глобите може да вариват от 500 до 1000 лв. глоба, от 6 до 12 месеца отнемане на шофьорската книжка.

При повторно залавяне на шофьор, употребил алкохол, книжката се отнема за 3 години, информира БНТ.

YouTube

Превишаването на разрешената скорост за предвижване зависи от мястото, където е извършено нарушението – в и извън населено място, както и с колко е превишена скоростта.

При организиране или участие на нерегламентирани състезания шофьорската книжка се отнема за 12 месеца, а глобата е 3000 лв. Книжка се отнема при управление на нерегистрирано МПС, управление на МПС с опасен товар без регистрация, отказ да се спазва временната организация на движението, каране в лентата за принудително спиране, навлизане след знак, който забранява влизане при временна забрана за движение.

Санкции за чести нарушения включват преминаване на червен светофар, говорене по телефона по време на шофиране, шофиране без включени фарове, без включени фарове.

Санкции за чести нарушения включват и използване на антирадар, отнемане на предимство на пешеходна пътека, изхвърляне на предмети, както и пътуване или шофиране без предпазен колан.

В летния сезон хиляди българи почиват зад граница. Голяма част от тях~избират по-близките дестинации – като Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

Ако в България за опит за хитруване с антирадар ни глобяват с 50 лв., то в Гърция санкцията е 2000 евро. Законът за движение по пътищата в южната ни съседка предвижда сурови глоби и за преминаване на червен светофар, напомни инж. Малинка Бондеренко от Съюза на българските автомобилисти.

инж. Малинка Бондеренко – Съюз на българските автомобилисти: 60 дни свалят регистрационните табели и за срок от 20 дни ни лишават от свидетелството за правоуправление. Ако наложената с документ глоба платим в рамките на 10 дни, тя ще бъде свалена на 50%.

Най-строги са санкциите за употреба на алкохол в Турция.

инж. Малинка Бондеренко – Съюз на българските автомобилисти: Нула е за професионалните шофьори. Автобуси, товарни, но както виждате тук най-честите тежки катастрофи стават именно с турски водачи, които там им е забранено, но тук.

От април тази година Сърбия има нов Закон за движение по пътищата. В него е включена глоба и за средна скорост.

инж. Малинка Бондеренко – Съюз на българските автомобилисти: Синхронизирани са пунктовете за заплащане на пътни такси и така, когато той отиде до следващия пункт за плащане на пътната такса заедно с таксата, която трябва да плати ще му излезе и глобата. Над 121 км/ч са 3000 динара [около 50 лв., бел.ред.].

За изхвърляне на отпадък на пътя глобата в България е 30 лв. В Македония за същото ще ви санкционират с 45 евро. Там всички шофьори с българска регистрация трябва да представят застраховка „Зелена карта“, в която задължително е описано, че е валидна за югозападната ни съседка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе