Валентин Василев получи от кмета на Рим послание, че става гражданин на Рим

Вчера, 22 юни, по време на втория ден на Фествивал „Античният Абритус“ Серджо Якомони – президент на най-голямата група за исторически възстановски в света, дошъл от Рим, Италия специално за фестивала, придружен от двама сенатори връчиха на кмета на Разград д-р Валентин Василев послание от кметицата на Рим. В документа, който предадоха посланиците, г-жа Вирджиния Раджи обявява разградския кмет за гражданин на Рим.

Благодаря за посланието, каза кметът д-р Василев в отговор и също изпрати поздрав и почетен плакет с логото на Фестивал „Античният Абритус“. Историята ни е свързала с наследството, което ни е оставила епохата на Римската империя, се казва в писмото до г-жа Раджи.

YouTube

Гости на Фестивал „Античният Абритус“ тази година бяха още зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, народният представител Десислава Атанасова. Те се срещнаха с кмета на Разград, след което участваха в кръгла маса на тема „Културен туризъм” под егидата на Министерство на туризма и Министерство на културата. Други лектори на кръглата маса бяха доц. д-р Соня Алексиева – експерт по ПР и маркетинг на туризма, проф. Станимир Трифонов – филмов продуцент и режисьор говори за връзката между киното и туризма, Галена Радославова – директор на РИМ Разград направи презентация на местното културно-историческо наследство.

Непосредствено преди кръглата маса в една от залите на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ бе открита интерактивна изложба „Колелото на живота”, с чийто идеен проект Община Разград спечели логото на Европейската година на културното наследство.

Изложбата е продукт на съвместна работа между Община Разград, РИМ и ХГ „Проф. Илия Петров”. Проектът представлява емоционално пътешествие в света на капанците, през съвременния поглед на човека от ХХІ век. Използвани са модерни визуални изразни средства и комуникативни похвати.

За мен е голяма чест да присъствам на това събитие, каза г-н Кънчев. Българският туризъм се развива с огромен ръст – около 8-10%, за сравнение в Европа ръстът е 4%. Поздравявам кмета на Разград и екипа му, за работата, която вършат и това, което виждам, че се прави тук в тази посока. Важно е да бъде създаван туристически продукт, хората да дойдат и не само да се снимат на археологическите обекти, но и да получат преживяване, което да запомнят и да ги връща тук отново, каза още заместник-министърът на туризма.

Вечерта в залата на Общински културен център се проведе концерт на Мистерията на българските гласове с участието на бийтбоксъра Скилър.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе