Топ 15 на мобилните приложения които крадат пари

© Pixabay.com

Експерти от компанията McAfее установиха, че в интернет отново върлува опасният вирус Sonvpay.C, разпространяван от Google Play във вид на всевъзможни приложения за Android-смартфони. Доработената версия на троянеца по-умело се скрива от потребителя, успявайки да избегне улавянето му от антивирусни програми.

Sonvpay.C попада в устройството във вид на приложения-фенери, скенери на QR-кодове и каталози за тапети за екрана. След инсталирането си, троянецът изпраща на потребителя уведомления за необходимостта от обновление. Ако дадете съгласието си, получавате в замяна платени услуги.

YouTube

За разлика от предходните версии на Sonvpay.C, новият вирус не използва системата SMS, предпочита пред нея WAP. Тази услуга позволява да се оформи абонамент за различни услуги на провайдери на съдържание, без да се налага изпращането на каквото и да било съобщение, без да се оставят на устройството видими следи за действията на мошенниците.

Кои са 15-те приложенния

Експертите от McAfee предлагат списък от 15 заразени приложения, като повечето от тях са били свалени от 10 до 50 000 пъти. Общатата сума на загубите от дейността на мошенниците възлиза на около 100 000 долара. Най-честите жертви са от Казахстан и Малайзия.

Източник: digi.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе