Кога е хубаво да работите само за пари

Много успели хора са съгласни, че за истинското щастие е нужно нещо повече от добре платена работа.

Авторът на бестселъри, посветени на мениджмънта, Сузи Уелч посочва, че винаги съветва хората да изберат работна позиция, която ги задоволява, вместо неприятна такава, при която получават високо възнаграждение.

YouTube

Но всяко правило си има изключения. Според нея, има няколко причини, поради които човек трябва да постави високата заплата преди всичко друго.

Уелч изброява пред CNBC три ситуации, при които човек трябва да предпочете парите пред комфорта на работното място.

1. Намирате се в дълбока финансова дупка

Ако сте в позиция, в която изпитвате сериозни финансови затруднения и ви трябват повече пари, за да свържете двата края, да работите просто за парите е съвсем разбираемо.

„Нямам предвид да изплащате студентски заем. Това е неблагоприятна част от живота в наши дни“, казва Уелч.

Това, за което говори писателката, е, че много хора се намират в крайни ситуации, като масивен дълг с висока лихва или имат неотложни разходи, свързани със здравословно състояние на тях или някой близък.

Според нея, в такива случаи, човек се нужда от колкото се може повече пари и е напълно ОК да избере работа само заради заплатата.

2. Имате стратегически план

Ако работите за постигането на някаква цел, изискваща например спестяването на пари, тогава започването на дадена работа само заради възнаграждението може да е умен ход.

„Например спестявате за бизнес училище или целите да стартирате собствена фирма.

В тези случаи работата за пари всъщност е форма на инвестиция във вашата кариера. Изцяло съм „за“.“

3. Вие сте „ефективен алтриуст“

4 стъпки да си намерите по-лесно работа
Време е да получите желаната позиция.

Уелч дефинира „ефектен алтруис“ като човек, който е толкова отдаден на социалните каузи, в които вярва, че търси начин да изкарва повече пари, които да влага в тях.

Така например, има хора, които нямат нищо против да работят по 70 часа седмично, само за да подкрепят някаква филантропска кауза.

Свалям шапка на такива хора, казва тя.

„Трябва да съм луда да казвам, че компенсацията не трябва да има значение за вас. Но ако парите са всичко, което работата може да предложи, то поне направете така да си заслужава или просто може би е време да се оглеждате за нещо ново и ценно, което да правите с живота си“, добавя Сузи Уелч.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе