В Библиотеката майстор – везбар учи децата как се „рисува” с конец

По интересен начин Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” избра да провокира приятно съвременните деца да везат шевици. Николинка Ангелова или както всички я знаем леля Николинка по професия детска учителка, а по занаят майстор – везбар има честта да научи децата и да им покаже първите стъпки в усвояването на този вид дейност. Първата среща премина изключително увлекателно за децата от различни възрасти. Можем ли да ги подтикнем да шият и още повече да извезат шевица, която да краси гривна, шнола, магнит, разделител, огледалце, картичка…?! Оказа се, че когато имаме правилния човек на точното място и залагаме на майсторството и умението да се комуникира с децата – резултатите са налице.

YouTube

Леля Николинка както тя се представи е „чистокръвна капанка”, която е най-близка до традициите и обичаите на тази етнографска група в Лудогорието. Тя посочи, че дължи много на своята майка, която още от ранни детски години я е научила на най-ценното, което трябва да умее всяко момиче. Леля Николинка е родом от гр. Сеново, живее в Гецово и има майсторско свидетелство за занаята Везбарство. Тя не скри, че 2018 е годината на нейния възход. Сподели, че е участвала в дигитална изложба с колие, на което е избродирана роза и е било включено в пътуваща изложба. Инициативата за иновативната дигитална изложба в Атина се провежда под егидата на ЮНЕСКО.

На децата леля Николинка разказа откъде идват шевиците; уточни им основните елементи при работата с тях – избор на модел, схема, легенда, конци. Не пропусна да разкрие технологията на работа с панамата и спецификата при вдяването на иглите. Много интересно за децата бе да научат кои са правилата за вдяване – да не се говори много – много и да не се бърза. Всички се учиха как да „рисуват” с конец.

Главният библиотекар Галя Ралева поясни, че тези занятия са част от кампанията на Европейски информационен център – Велико Търново „На пътя на многообразието и солидарността”. В рамките на кампанията са предвидени разнообразни дейности по региони, като Разградска област участва с партньорството на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”. Водеща организация е ЕИЦ „Европа Директно” – Велико Търново и координаторът за областта е Надя Цанева.

Такива етно занимания ще бъдат организирани в петъчни дни за времето от 10-12 ч. в културната институция. В резултат на срещите с традициите в Творческото ателие ще бъде подредена изложба с изработените предмети. През месец септември ще бъде инициирано етно ревю, в което ще бъдат показани капански шевици върху съвременно облекло, изработените творчески детски търсения!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе