Какво е китайският биологичен часовник

Според традиционната китайска медицина, хроничните нарушения на съня се свързват предимно с дисбаланс на Ин-Ян, причинен от нарушен приток на енергия в тялото.

Тази енергия се нарича Чи. Смята се, че се намира навсякъде по земното кълбо. Когато сте в добро физическо състояние, Чи преминава свободно през тялото, но ако имате здравословни проблеми, може да блокира в определен вътрешен орган, което да доведе до проблеми със съня.

YouTube

Вижте как функционира човешкото тяло в очите на китайските медици и каква може да бъде причината, поради която се събуждате по едно и също време всяка вечер.

Какво представлява китайският биологичен часовник?

Китайският биологичен часовник допуска, че Чи циркулира през дванадесетте основни меридиани в тялото, свързани с определени вътрешни органи. Този цикъл отнема близо 24 часа, тъй като всяка от системите в тялото разполага с по-малко от 2 часа време за зареждане на Чи.

През нощта Чи е оттегля навътре, за да презареди тялото. Така че, ако сънят винаги прекъсва в определен момент, вероятно има дисбаланс в някои от системите и органите, понеже енергията не може да премине през тях, което води до вашето събуждане.

21:00-23:00 – щитовидна жлеза
По време на ранните стадии на съня, ендокринната система възстановява баланса и кръвоносните съдове подобряват активността. Това означава, че всички здравословни проблеми, свързани с имунната система, щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза или метаболизма, могат да ви държат будни.

Невъзможността за заспиване в рамките на споменатото време представлява и признак на прекомерен стрес и тревожност през деня. За да подобрите качеството на съня в тези стадии, може да практикувате йога, медитация или упражнения за намаляване на напрежението и насърчаване на релаксацията.

23:00-01:00 – жлъчен мехур

Жлъчният мехур произвежда жлъчен сок, който е необходим за храносмилането и разграждането на мазнините, консумирани през деня. Събуждането по това време може да означава, че имате жлъчни камъни. Или трябва да регулирате приема на мазнини и да приемате повече здравословни масла.

Жлъчният мехур се свързва с емоционално разочарование, ниско самочувствие, огорчение и негодувание. За да си върнете съня, трябва да практикувате самоприемане и да дадете прошка на останалите.

Във времето между 1:00 и 3:00 сутринта тялото започва процес на детоксикация. То премахва отпадъчните вещества от кръвта и тъканите, затова прекъсването на съня в този период може да означава, че черният дроб е пълен с токсини. За да му помогнете да изпълнява правилно своите функции, опитайте да консумирате повече вода и да намалите приема на алкохол и кофеин.

Събуждането по това време може да означава още, че задържате отрицателни емоции като гняв, вина и чувство на неудовлетвореност, които трябва да бъдат освободени, ако искате да възстановите нормалния сън.

03:00-05:00 – бели дробове
Белите дробове са първите органи, които започват да се пълнят с Чи. Тя събира кислород и преминава към всички останали системи в подготовка за нов ден. Ако продължавате да се събуждате между 3:00 и 5:00 и изпитвате симптоми като кашлица, кихане или запушен нос, това може да означава, че имате излишна слуз или водите нездравословна диета.

Белите дробове са свързани с емоции като тъга и мъка, затова събуждането през този период е знак, че трябва да освободите своите чувства. В такъв случай практикувайте дихателни упражнения, за да подобрите съня.

05:00-07:00 – дебело черво
По това време на сутринта енергийният приток се концентрира в дебелото черво, което премахва отпадъците от тялото. Ако има дисбаланс в съответния орган, може да се сдобиете със запек, покачване на телесното тегло и дори преждевременно стареене. За да подобрите функциите на дебелото черво и да регулирате цикъла на съня, трябва да разтягате мускулите, да консумирате повече вода и да използвате банята след събуждане.

Това време се свързва с емоционално блокиране, чувство на заседналост или нетърпеливост към живота. Затова постоянното събуждане може да бъде признак, че трябва да изхвърлите целия емоционален товар.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе