Нови кибератаки в интернет пространството

Aнтимафиотите от сектора за борба с киберпрестъпленията предупреждават, че има нова спам кампания в мрежата.

Само в края на юли са регистрирани много сигнали от интернет потребители за получени имейли с текст на английски език и искане за заплащане с биткойн на сума, възлизаща на около 3000 американски долара, съобщиха от МВР.

YouTube

В имейлите се твърди, че киберпрестъпниците са „ударили“ компютъра и знаят парола, ползвана от потребителя, като притежават позорящи видео материали, които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата.

Спам кампанията е опит за бързо незаконно облагодетелстване на киберпрестъпници, които разчитат на наивността и неинформираността на интернет потребителите, като умело използват елементи на социален инженеринг.

За спам кампанията са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в „нелегитими“ сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

Експертите съветват потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи, да се снабдят с надеждни антивирусни решения, легитимни операционни системи и програми. Съветват също за всеки киберинцидент да се информира съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе