Посланикът на Азербайджан направи дарение на разградската библиотека

Посланикът на Република Азербайджан в България направи дарение на Регионалната библиотека в Разград.

Основната цел на дарителя е повишаване информираността и знанието, съхраняване на универсалната ценност и предаването й на бъдещите поколения.

YouTube

Д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България изпрати дарение от книги на РБ „Проф. Боян Пенев” в Разград. В официалния документ до Женета Александрова се посочва, че през настоящата 2018 година се отбелязват 26-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Азербайджан и България, както и 100-годишнината на Азербайджанската демократична република – първата демократична светска парламентарна република в ислямския Изток. Отношенията между двете страни обхващат широк кръг от сфери и през последните години достигат ниво на стратегическо партньорство.

Дарението включва книгите – „Страната на огъня по пътя та коприната. История на Азербайджан” от Ерих Файгл; „Шейда” от Гусейн Джавид, пиеса в пет действия (на български); „Марал” от Гусейн Джавид, трагедия в четири действия (на български), както и преведения сборник от поезия и проза „Съвременна литература от Азербайджан”. Книгите, които Библиотеката в Разград получи, отразяват историческото и културното наследство на Азербайджан.

Основната цел на дарителя е повишаване информираността и знанието, съхраняване на универсалната ценност и предаването й на бъдещите поколения.

Директорът на културната институция Женета Александрова изказа благодарности за милия жест и сподели, че дарените книги ще бъдат включени в каталога на Регионалната библиотека. Посредством тях ще се даде възможност на читателите да се доближат до историята и културата на Азербайджан.

До посланика на Република Азербайджан в България бе изпратено свидетелство за дарение, в което се посочва значимостта му за обогатяване фонда на културната институция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе