Гражданската отговорност поскъпва

Според КФН събраните премии за 2017-а за автомобилите не са достатъчни.

С около 20% се очаква да поскъпне застраховката „Гражданска отговорност” до края на годината, но само в рамките на 2018-а застрахователите вече увеличиха тарифите си с около 25%, което означава, че задължителната застраховка поскъпва общо с 45%.

YouTube

Според анализ на Комисията за финансов надзор събраните премии за 2017-а година за автомобилите, камионите и автобусите не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите, предава NOVA.

С днешна дата само в рамките на 2018-а застрахователите увеличиха тарифите си с около 25%. Обещаната система „бонус-малус”, при която съвестните шофьори ще плащат по-малко, остава все още проект. Очаква се през септември Комисията за финансов надзор, Министерството на вътрешните работи и транспортното министерство да изберат един от 11-те варианта, предложени от наетия преди година консултант.

В момента средната премия за лек автомобил е около 200 лв , до края на годината може да достигне до 240 лв. Средната изплатена претенция за леките автомобили е 1362 лв. за имуществена щета и 57 748 лв за неимуществена.

Изчисленията на Комисията за финансов надзор показват, че има риск от значителна загуба за 2017 г. – 65 млн. лв. може да не стигнат, за да се покрият предявените претенции за леки и лекотоварни автомобили до 5 тона. В предишните 5 г.недостиг не е имало.

С колко ще се увеличи „Гражданската отговорност” и има ли опасност от повторни увеличения в началото на 2019-а? Отговорите гледайте във видеото.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе