Жените имат повече нужда от сън

Оказва се, че разликата в нуждите от сън идва не само от възрастта, но и от пола.

Американско изследване на National Sleep Foundation констатира, че жените се нуждаят от 20 минути повече сън. И не, това не се дължи на факта, че дамите са по-мързеливи от мъжете. Има научно обосновани причини за тази функционална разлика във физиологията на мъжете и жените.

YouTube

1. Жените използват повече умствена енергия.

Жените са перфектни мултитаскъри. Те умеят да мислят за няколко неща едновременно, докато вършат съвсем различно, трето нещо. Те са по-емоционални същества, по-емпатични и чувствителни, заради което хабят много повече психологическа енергия от мъжете.

2. По-лек сън.

Друга причина за женската необходимост от повече сън е фактът, че жените спят по-леко от мъжете. Не толкова дълбокият сън при нежната половина от човечеството предполага и нуждата от по-дълготрайна почивка на мозъка. Според изследвания на National Sleep Foundation, 63% от жените спят по-леко, чуват всякакви шумове през нощта и страдат от инсомния.

3. Менопауза.

Най-неспокойният сън при жените идва по време на пременопаузата, менопаузата и постменопаузата.

4. Бременност.

Женското тяло е подложено на всякакви драстични промени през живота, включително бременността. Променящите се хормони в този период могат да изтощят женското тяло и да увеличат нуждата от сън и почивка.

5. Менструален цикъл.

Ежемесечният женски цикъл на плодовитостта предизвиква шеметни промени в тялото на жените, които увеличават нуждите от сън. В допълнение различните дискомфорти по време на самия цикъл и предменструалния синдром като болки и крампи влошават съня.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе