Българин с 1000 евро глоба от немската пътна полиция

Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция, наложена в Германия на български гражданин от каварненското село Хаджи Димитър за извършено правонарушение по Закона за движение по пътищата.

29-годишният мъж е бил глобен за това, че на 8 юли 2015 г. е управлявал мотоциклет без да притежава книжка с необходимата за това категория, съобщи пресцентърът на съда. Нарушението му било засечено по федерална автомагистрала, където той се движел с мотоциклет със скорост от 45 км/ч., въпреки че знаел, че не притежава свидетелство за управление на МПС – клас М.

YouTube

Решението за налагане на глобата е било постановено от съдебен орган в Германия и е влязло в сила на 13 октомври 2017 година. Разпоредено било мъжът да плати и направените разходи по съдебното производство в размер на 79 евро. Производството в Окръжния съд е образувано въз основа на изпратено от германските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави – членки на ЕС. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и мъжът трябва да плати 2109.75 лева, които са равностойни на общия размер на наложената в Германия санкция от 1078.70 евро.

В съдебната зала българският гражданин заяви, че съжалява за извършеното нарушение и желае да плати наложената му глоба. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе