НАП погна недействителните сделки за фирми

Данъчните са поискали от съда да обяви за недействителни 134 сделки за прехвърляне на имущество за над 20 млн. лв., съобщи Вестник „Сега“.

Става дума за бизнесмени, които са се отървали от фирмите си, за да не плащат дължимите данъци, а държавните ревизори, умишлено или не, не са си събрали навреме вземанията. Данните са към началото на годината.

YouTube

През 2017 г. от проверки на физически лица, участвали в схеми за източване на ДДС и други данъчни нарушения, са установени задължения за над 216 млн. лв. Националната агенция за приходите (НАП) отскоро е започнала да води дела срещу такива длъжници, затова голяма част не са приключили. Ако съдът развали сделките, данъчните ще могат да продадат активите на нарушителите, за да си съберат дължимото.

Управляващите се хвалят, че непрекъснато променят законите, за да не позволяват на данъчните измамници да прехвърлят фирмите си с неплатени задължения на малоимотни и безимотни граждани. Но пробойните в законите си остават. Една от хватките е свързана с юридическа тънкост. Ако фирмата се прехвърля с договор за продажба на предприятие, собственикът й е длъжен да то съобщи в НАП и да представи в Търговския регистър документ, че данъчните са уведомени. Ако обаче се прехвърлят само дялове от дружеството, никакви уведомления не се изискват. Това важи дори сделката да е за 100%, т.е. за всички дялове. Разликата е в това, че дяловото участие е чист актив, докато цялото предприятие е съвкупност от активи и пасиви. Проблемът обаче е, че много дедесари знаят за тази разлика и я ползват, за да прехвърлят участията си в задлъжнелите си фирми на клошари и на полуграмотни. Всъщност дори и при продажба на цяло предприятие и уведомяване на данъчните, няма гаранция, че те ще му направят проверка.

Последният шумен случай беше с бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев, който през април 2016 г., въпреки че дължи над 195 774 лв., на бюджета, е прехвърлил фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на фирма с капитал 2 лева, чийто собственик се оказа класическо подставено лице – управител на общо 93 фирми и собственик на 53, част от които също с големи данъчни задължения. При сделката с „Гамишев – НКБ“ са продадени 100% от дяловете, а не предприятието, обясниха от Агенцията по вписванията. Затова тя не е изискала документ от НАП, че продавачът на фирмата не дължи данъци. Становището й реално потвърди, че има изключително лесен начин за заобикаляне на контрола. През април срещу бившия депутат започна ревизия като физическо лице, а прокуратурата обяви, че ще направи проверка, след като види резултата от ревизията.

Случката се разминава драстично с твърденията на финансовия министър Владислав Горанов, че всичко с ДДС-то е наред. „Предприели сме доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите“, каза Горанов пред журналисти през април в разгара на скандала, избухнал след като се разбра, че през последните 10 години, докато ГЕРБ управлява, от хазната са източени 5,8 млрд. лв. ДДС.

КОНТРА

Според адвокати, специализирали в търговското право, в закона изобщо не трябва да има пречки на сделките на бизнеса. Законите почти навсякъде по света не допускали подобни ограничения, за да не се ограничава стопанският оборот и да не пречи на изрядните данъкоплатци и търговци. Логиката според юристите е, че НАП трябва да следи постоянно за неплатено ДДС, след като по закон всяка фирма е длъжна да декларира и плаща този данък всеки месец, без да се надява на никакъв компромис. Следователно, според тях, проблемът е в текущия контрол на данъчните, които очевидно си затварят очите за големи длъжници, които са близки до властта. В същото време всеки търговец, регистриран по ДДС, знае, че ревизиите за данъка са безпощадни и при тях се проверява цялата верига от контрагенти на проверявания. Ако дори един търговец се окаже неизряден, ревизираният понася негативите му и приспаднатото ДДС не му се признава

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе