До 2019 ще имаме нов вид лични карти

Нови документи за самоличност се очаква да бъдат пуснати в употреба до края на 2019 година.

Таксата за новите лични карти няма да се променя, заяви категорично зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Обикновената поръчка за лична карта остава на цена от 18 лева., докато за паспорт – 40 лева.

YouTube

Новите документи за самоличност ще съдържат електронен носител с биометрични данни и електронна идентификация. Това ще позволява при гранични проверки да бъде удостоверена самоличността. Новите карти ще дават възможност за плащане на данъци и дори да се гласува електронно.

МВР ще обяви днес нова обществена поръчка за новото поколение български документи за самоличност.

Припомняме ви, че поръчката стартира още преди две години, но беше прекратена след намесата на премиера Бойко Борисов. Предвижда се изграждането на център, в който документите да бъдат произвеждани. Подаването по места се запазва и то ще става по-бързо, тъй като заявленията ще се изпращат по електронен път. На същото гише документите ще бъдат получавани. Обикновената поръчка остава 30 дни, а бързата – 3 дни. Променя се срокът на експресната – от 8 часа тя ще бъде в диапазона от 12 до 24 часа.

Запазват се основните видове документи – картови и паспортови. Към момента паспортите са с валидност 5 години, но се очаква издаване и на такива с 10-годишна валидност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе