Турската лира скочи

Турската лира рязко поскъпна с близо 6%, до 6,44 за долар вчера и в момента се търгува около 6,35 USD/TRY. Причината според медиите в Турция са думите на финансовия министър, който обеща, че държавата ще защити бизнеса и банките.

„Поетапно ще въведем мерки, с които да намалим валутния риск за фирмите. Ще предприемем всички необходими действия в рамките на пазарните правила. Плътно заставаме до банките и частния сектор”, заяви Берат Албайрак.

YouTube

Медиите в САЩ обаче посочват като основна причина за стабилизирането на лирата спекулациите, че Турция ще пусне пастор Андрю Брънсън.

Вчера се състоя среща между турския посланик във Вашингтон и американският секретар по сигурността Джон Болтън за случая с пастора, обвинен за връзки с т. нар. терористична организация ФЕТО.

Според Анкара, срещата е била поискана от САЩ. Вашингтон обаче твърди обратното, че тя е станала по инициатива на турския посланик. И двете страни посочват, че преговорите са били безрезултатни.

Днес адвокатът на пастора поиска да бъде вдигната забраната за Брънсън да пътува извън Турция.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган обяви, че въвежда наказателни мита от 10% до 140% за вноса на редица стоки, произведени в САЩ, сред които ориз, тютюн, алкохол, въглища, козметика и автомобили.

Американският държавен глава Доналд Тръмп пък подписа бюджета за отбраната за следващата година, с който се отлага доставката на изтребители от пето поколение F-35 за Турция.

САЩ отрекоха да имат нещо общо с икономическите проблеми на Турция.

„Икономистите ще ви кажат, че това, което се случва в Турция, излиза далеч извън рамките на настоящата ни политика и на прилаганите действия или механизми. Икономическите проблеми не започнаха, след като на 1-ви август въведохме санкции срещу две турски физически лица, в рамките на глобалния закон „Магнитски“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.

Ердоган обаче е категоричен, че именно действията на администрацията на Тръмп са причинили сегашните икономически сътресения в Турция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе