Областният управител посети ремонтирана джамия и новопостроен параклис

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов посетиха днес храмове на две религии, изповядвани в Лудогорието – наскоро ремонтираната джамия в село Трапище и новопостроения частен параклис на Борислав Иванов от Исперих.

В Трапище двамата бяха посрещнати от кмета Айтен Исмаилова и секретаря на джамийското настоятелство Ариф Мустафов, които разказаха, че на утрешния празник Курбан Байрам мюсюлманският храм ще отвори врати за пръв път след ремонта, показаха и снимки от състоянието на основната сграда до преди три месеца и половина. С доброволчески труд в ремонта се включили десетки местни хора, всеки ден по 30-40 човека били на обекта. За ремонта на джамията в Трапище със съдействието на Областна администрация-Разград Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет два пъти отпуска средства – общо 17 000 лева. Още 12 000 лева добавят дарители, отделно мнозина включително изселници от Трапище в Турция правят материални дарения – строителни материали, полилеи, врати, килими и други. Така общата стойност на ремонта достига 54 000 лева.

YouTube

А както, когато в далечната 1860 г. в строежа на джамията са участвали и мюсюлмани, и християни – майстори от Карлово, така и през последните три месеца представители на двете религии извършват ремонта – майсторите Рамадан Кунгьов, Динко Добрев, Ибрахим Ендяков, Шериф Махмудов, Али Кацаров ръководят строителните дейности.

Жителите на Трапище ще получат още едно дарение в дните на Курбан Байрам – сподели с благодарност Исмаилова. Във втория ден от празника – на 22 август – ще бъде раздаден курбан, осигурен от Главно мюфтийство. Подобен жест се прави за по едно населено място във всяко Районно мюфтийство, за Разградското районният мюфтия Мехмед Аля е определил курбанът да е за лознишкото село с обновената джамия.

Областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов пожелаха хубав празник на местните хора и да са все така задружни и в празник, и в делник.

След Трапище г-н Хюсмен и г-н Драганов посетиха Исперих, където през миналата седмица бе открит първият в региона частен православен параклис. Той е пред къщата на собственика на заведение в Исперих Борислав Иванов. Намира се на ул. „Димитър Полянов” в общинския център, носи името на светията, който закриля сина на Борислав Иванов Данаил. Параклисът е изграден по проект на Иванов, сам си закупил и материалите, за някои от по-специфичните дейности помогнали майстори, но по-голямата част построил заедно със сина си. Параклисът е осветен от архиерейския наместник отец Георги, в него има икони, изографисани от разградски художник, както и една дарена икона. В параклиса са оставени свещички, за да може всеки, който преминава оттам и се спре, да си запали и да се помоли. Малкият храм се радва на голям интерес от местните хора и на гостите на града – разказа Иванов. Г-н Хюсмен и г-н Драганов го поздравиха за чудесната идея и коментираха, че ще е чудесно, ако примерът му бъде последван и от други хора. Засилването на вярата е един от начините за възпитание на младото поколение в общочовешки ценности – допълни Областният управител Гюнай Хюсмен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе