Откриха нов вид бозайник в България

Нов вид бозайник бе открит в България от учени от Националния природонаучен музей, Природонаучния музей в Словения и Зоологическия институт „Александър Кьонинг“ в Германия.

Бозайниците на Европа се изучават повече от 300 г. и заедно с птиците се смятат за едни от най-добре проучените в света. Ето защо откриването на нов вид е изключително събитие, въпреки че се случва всяка година в труднодостъпните местности на Южна Америка и Югоизточна Азия.

YouTube

Международен екип от учени с участието на д-р Недко Недялков съобщи, че в горите на Странджа планина живее нов и неизвестен за науката вид бозайник – къртицата Talpa martinorum.

До сега се смяташе, че в България се срeщат два вида къртици – обикновена (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), като първият вид е широко разпространен и се среща из цялата страна, а вторият е известен само от района на Странджа.

Черноморската къртица е установена сравнително неотдавна за нашата страна – през 1991 г.

Двата вида външно много си приличат и са трудно различими дори за специалист без апаратура. Черноморската къртица е малко по-дребна и клепачите при нея са сраснали, за разлика от европейската.

След проучвания и сравнения – морфологични и генетични, с всички къртици, срещащи се в Европа и региона, беше установен и нов вид, наименуван Talpa martinorum.

Към момента е установено, че той се среща само в югоизточната част на Балканския полуостров като районът му на местообитание следва плътно очертанията на Странджа планина – в България и Турция. Почти нищо не се знае за отличителните характеристики на биологията на новия вид, която ще бъде предмет на бъдещи проучвания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе