Заместник областният управител участва във форум по проблемите на кръговата икономика

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов участва във форум на тема „Кръговата икономика – приоритет на следващия програмен период на ЕС“, организиран от Областния управител на Варна Стоян Пасев и Варненския Свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието постави начало на единствената в България магистърска програма „Кръгова икономика“, която се реализира във ВСУ с подкрепата на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите.

YouTube

Приветствия към участниците във форума отправиха: Областният управител на Варна Стоян Пасев, заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, президентът на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова и Яанченг Мао – началник отдел „Образование“ в Посолството на Народна република Китай в Република България. Проф. Недялкова представи проекта на ВСУ „Черноризец Храбър“ „Иновативно образование за икономически растеж и социално приобщаване“. Част от проекта са създадените иновативни магистърски програми в областта на кръговата икономика, предприемачеството, киберсигурността, Data Science и интелигентните системи за сигурност.
Представено бе и приветствие от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, както и подкрепящо писмо от Генералния директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия Даниел Калеха Креспо.

В програмата бяха включени презентации на Почетния директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис, проф. д-р инж. Иван Домбалов – директор на Балканския научно-образоватенен център по екология и опазване на околната среда, директорът на завода за третиране на твърди битови отпадъци „Екоинвест Асетс“АД Емил Дичев. Магистърската програма „Кръгова икономика“ бе представена пред участниците във форума от научния й ръководител проф.д.р Емил Панушев. В рамките на обучението са предвидени стажове във фирми и градове от формата 16+1 с добри практики и иновативни решения, както и възможности за финансиране на студентски изследвания и разработки.

Във форума освен заместник областният управител на Разград Евгени Драганов участваха и други представители на Областни администрации от Северна България, както и на Регионалната дирекция за околната среда и водите във Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“, представители на бизнеса и неправителствени организации от цялата страна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе