Бебеносенето – една забравена традиция

От известно време и в Разград се заговори за бебеносене и ползите от него. Мелани Якимова, активно използваща ергономични носилки в ежедневието си, пося семенцето на любовта към бебеносенето в нашия град. Тя създаде първата група за бебеносене в Разград – Шарено вързопче – бебеносене в Разград, която може да намерите във Facebook. Тази група има за цел да събере всички бебеносещи в Разград на едно място, както е нормалната практика по всички останали градове в България.

Ето какво казва и самата тя:

YouTube

Бебеносенето вкъщи навлезе по необходимост. Детето ни се роди през зимата, по време на грипна епидемия. Нямаше възможност да се излиза по разходки, съпругът ми замина по работа в чужбина и общо взето се справях сама. След раждане с оперативна намеса вдигането на тежко и обичайните ежедневни дейности се превърнаха в голям проблем за мен, съпроводени от тежки колики при бебето ни плюс нетърпеливо за разходки куче! Тогава започнах да търся информация в интернет за методи за успокояване на бебе и тъй като общо взето бяхме опитали всичко, ни остана само еластичният ринг слинг. Това е ергономична носилка, която може да се използва още от раждането на бебчето. Дава комфорт и спокойствие на детето и свобода на майката да се справя с ежедневните си задачи.

Идеята ми чрез създаването на тази група е да организирам бебеносещи срещи, например в парка, на които да обясня ползите от бебеносенето. Правя едно уточнение, бебеносене в ергономична носилка. Това е много важно, тъй като именно тук грешат голяма част от родителите, които в опита си да се погрижат и да чувстват рожбата си близо до себе си, на целувка разстояние, закупуват неправилна носилка тип кенгуру. Съпругът ми, който е лекар, многократно разяснява вредата от поставянето на бебе в кенгуру, а именно това,че детето увисва на чатала си, което е вредно за крехките тазобедрени стави в бебешкия период, няма опора на гръбначния стълб, притискат се важни кръвоносни съдове и нерви,а всичко това може да доведе до здравословни проблеми. Обратно на кунгуруто, ергономичната носилка, било то-слинг, раница или друга, дава стабилна опора на бебето и комфорт на родителя.

В Разград все още сме малко бебеносещите с ергономична носилка,но макар и непознати, разминавайки се на улицата се поздравяваме весело с усмивка! Аз самата започнах да се ограмотявам по тази част след като попаднах на прекрасна консултантка по бебеносене в Русе-да,има такава професия. Моята амбиция е, докато съм в майчинство, а и по нататък да ангажирам семействата в Разград, да ги заинтригувам, а аз самата да се развивам и сертифицирам като консултант.

Не знаете колко често чувам зад себе си неудобрително цъкане или пък обратнотовъзрастни хора се спират и ми се радват най-искрено! Не си мислете,че аз съм открила топлата вода! Тази „нова„ мода, всъщност никак не е нова, а е модернизирана версия 2 на добре известната на бабите ни цедилка. Още повече,че всички народи по света в продължение на хилядолетия са отгледали децата си по подобен начин.

Не искам хората да остават с впечатление, че съм против придвижването с детска количка-не е така! И ние имаме такава, но как да заведа кучето си на разходка в кучешката градинска например? Как да вляза в повечето супермаркети в града?! Със съпруг, който пътува много, твърде често се справям сама. Тук се включва ергономичната носилка- с нея ходим на планина, на село, по разходки из горите, на концерти, на пазар, приспивам малкия в нея, влизам в учреждения! Честно казано към днешна дата не мога да си представя ежедневието си без нея!

Като заключение искам да кажа,че каня всички, които проявяват интерес, да посетят страницата ми и да се присъединят към първата бебеносеща среща! На нея ще можем да поговорим свободно. Всеки желаещ ще има възможността безплатно да пробва и поноси бебето си в подходящи за възрастта носилки, с които лично разполагам. Всичко това ще бъде организирано от мен, в комфортна среда за бебешорите и в удобно за родителите време!

Очаквам с нетърпение първата ни среща!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе