Без връщане на залите за пушачи в заведенията

Няма да има връщане на старите правила за тютюнопушене в заведенията, според които това беше възможно, но в специални зали за пушачи.

Депутатите още на първо четене отхвърлиха въпросното предложение, внесено през април от вицепремиера Валери Симеонов.

YouTube

Предложението за разрешаване на пушенето в заведенията, но в специално обособени за целта зали, беше внесено на 13 април от партията на Симеонов – НФСБ. Аргументът за предложените промени беше, че пълната забрана за пушене в заведенията хем не се спазва, хем води до финансови загуби в областта на туризма.

Когато коментира за пръв път внесения проект с изменения на Закона за тютюнопушенето, Симеонов коментира, че законът трябва да отговаря на нормите, но и на реалните нужди на обществото.

„Има двуличие. Разходете се по бул. „Витоша” и ще видите, че в заведенията се пуши. Защо да има закони, които изобщо не се спазват. Този закон се нарушава, основно в София, не толкова в провинцията. Голяма част от българите са пушачи и те трябва да имат право да пушат в заведенията, в обособени за това помещения, без да пречат на другите”, коментира вицепремиерът през юли и добави: „Аз съм озверял противник на пушенето. Ето, сега ще ме намразят 24 човека, но ще призная, че в парламента се пуши”.

Засега парламентът не е разгледал друг законопроект, който пък предвижда затягане на мерките за пушене на закрито, приравнявайки наргилетата с тютюневите изделия. Проектът, предложен от здравното министерство на 7 август, също така съдържа текстове, забраняващи пушенето в пристройките с найлонови стени и покриви към заведенията.

Досега тези пристройки бяха единственият начин за пушачите да пушат в заведенията без теоретично да нарушават правилата в Закона за здравето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе