Няма второ огнище на африканска чума у нас

Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, предава Дарик. Той подчерта, че пробите от съседното село на огнището на заразата са показали отрицателен резултат.

Ветеринарните власти призовават стопаните в пограничните с Румъния села да регистрират животните си.

YouTube

„Знаете, че първото огнище беше открито в село Тутраканци, Провадия. Взехме първите проби в 3-километровата зона, в която е село Бозвелийско. Днес в по-късните следобедни часове излязоха резултатите, няма положителни проби за африканска чума от тези, които са взети в Бозвелийско“, обясни Порожанов.

Министърът похвали предприетите мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете: „Това, което Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) и останалите органи предприеха в Тутраканци, незабавно още при установяването на положителните проби – да се пристъпи към евтаназия на животните, да се блокира районът, да се направи незабавна дезинфекция впоследствие, което приключи преди два-три дни“.

Румен Порожанов изрази надежда и в рамките на 10-километровата зона, около село Тутраканци, където продължават с пробите, „да има подобни резултати, както в Бозвелийско“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе