Вдигат заплатите на чиновниците

От 1 януари 2019 година заплатите на служителите в държавния сектор ще бъдат увеличени с 10%, обяви във Варна премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Според министър-председателя „утре въпросът ще бъде обсъден на Министерски съвет“. Премиерът посочи, че въпросът за увеличение на заплатите в държавния сектор от догодина е обсъждан от известно време с финансовия министър Владислав Горанов.

YouTube

Могат да бъдат увеличени заплатите с 10% на целия бюджетен сектор, включително и на обществените медии, уточни Борисов. „Разчетите ни го позволяват. Дефицитите започват, когато комунистите са на власт, а сега има бюджетен излишък“, посочи той.

По-рано тази сутрин Горанов заяви, че „ако макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 г. не се промени драматично от някакви съществени фактори, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%”. Той изрази увереност, че „бюджетът няма да приключи на дефицит”. Но предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.

Горанов бе категоричен, че няма да има намаляване на ДДС във времето, в което той заема настоящия си пост. И отбеляза, че по-ниската стойност на този налог не дава гаранция за спад на цените.

Финансовият министър коментира и проблемите в здравеопазването, що се отнася до финансирането на медицинските дейности. „Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, заяви Горанов. И поясни, че в момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец“, обясни Горанов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе