Няколко причини за омазняване на кожата на лицето

Има различни фактори влияещи на красотата на нашата кожа. Вижте някои от тях, които допринасят за омазняването на лицето:

Хормоните

YouTube

Когато има хормонален дисбаланс, един от органите, който страда, е кожата. При тийнейджърите, например, хормоните все още бушуват, тялото им се променя и затова те са предразположени към акне и омазняване на кожата. При възрастните нивата на хормоните се променят драстично при повишена или понижена функция на щитовидната жлеза. При жените преди или по време на цикъл мастните жлези започват да произвеждат повече себум, което е причина за повече пъпки и акне. По време на бременност и менопауза също се наблюдава подобен процес.

Консумация на твърде много млечни продукти

Сирене, прясно и кисело мляко, масло. Това са любими храни на много хора, но те са основните виновници за омазняването на кожата. Проучвания показват, че тези животински продукти стимулират мастните жлези и много лесно причиняват акне. Имайте предвид, че нивата на тестостерон и прогестерон също могат да се повишат при употреба на млечни изделия. Други изследвания сочат, че в чаша мляко има над 60 различни хормона, които могат да доведат до хормонален дисбаланс в тялото и свръхпроизводство на естествени мазнини.

Генетични фактори

Сигурно сте чували колко приличате на майка си или баща си. Това са гените. Може да сме взели носа или цвета на косата на някой от родителите си, но и някои техни заболявания, например автоимунни.

Генетиката до голяма степен определя дали ще имате мазна кожа. Ако някой от родителите ви е предразположен, има голяма вероятност вие да сте със същия тип. Тоест омазняването на кожата се предава по наследство.

Прекалена грижа за кожата на лицето

Ако се дразните, че кожата ви е мазна и постоянно я миете или третирате с козметика за почистване, това също не е добър ход. Прекалената грижа за кожата може само да влоши нейното състояние.

Ако ексфолирате твърде често кожата си или си стискате пъпките с ръце, това също може да доведе до свръхпроизводството на себум. Почиствайте кожата с нежни движения и не натискайте.

Добавки и лекарства

Ако имате някакъв здравословен проблем, който изисква прием на добавки или лекарства, не се чудете защо постоянно сте с акне. Те винаги носят странични ефекти, от които страда най-много кожата. Например рибеното масло съдържа полезни мазнини, но те могат да запушат порите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе