Нова опасна игра: деца се горят за магически сили

Лекари от Клиниката по изгаряния в „Пирогов“ предупреждават: Идеята тръгнала от популярен детски филм, според който малчуганите можели да получат магически сили.

Нов вид опасна игра застрашава българските деца. Това предупредиха лекари от Клиниката по изгаряния в „Пирогов“. За да „придобият магични сили“, момиченца палели котлони и печки, докато родителите им спят. Идеята тръгнала от популярен детски филм, предава Нова тв.

YouTube

„Предизвикателство, което кара малки момиченца да експериментират, като в момента, в който в нощните часове родителите са заспали, „ги призовават“ да включват газови котлони или друг вид електроуреди, като по този начин на сутринта те ще имат вълшебни сили“, каза доц. д-р Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в „Пирогов“.

Опасната мода е провокирана от популярното детско филче Winx Club, обяснява доц. Агирова. И въпреки че в България все още няма регистрирани случаи на пострадали деца, опасността е реална, защото анимацията е една от най-гледаните и у нас.

Има случаи на сериозни изгаряния в Русия и те водят до трайно застрашаване на живота на детето, могат да завършат летално, с инвалидизация или трайно деформиране.

Това не е първата опасна игра, която става популярна у нас.

Преди това особено нашумели бяха предизвикателствата със сол и лед, търсенето на скрито съкровище и лъжицата канела, играта „Син кит“.

„Сегашното поколение расте по този начин, че му е насадена една идея на предизвикателството. Всичко е състезание, конкуренция. Днес децата имат един социален живот, който изисква едно голямо перчене“, коментира известният влогър Стан.

„Нашият син е на 9 години. Единият случай беше харчене на пари от кредитна карта. Сумата не беше никак малка. Имаше и друг случай, който много ме притесни. Имаше един период, в който той постоянно ме питаше дали може да лети. Беше гледал детски филмчета, в които героите притежаваха магически сили“, разказа Жени Калканджиева.

„Трябва да се следи какво прави детето, да си до него и да чуеш всичко, което то иска да сподели с теб“, допълни Деян Благоев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе