Как да пестите – заплатата като часове от живота ви

Независимо дали сте от хората, които добре си правят сметката, или от тези, които безразсъдно харчат насам-натам, на всеки от нас се случва понякога да взима не толкова мъдри решения и да инвестира в ненужни вещи и удоволствия.

Няма нищо лошо в това от време на време да се поглезим, но понякога не осъзнаваме как неразумните харчове се насъбират и отнемат ресурсите ни за по-смислени инвестиции.

YouTube

За да харчим по-малко за ненужни и повече за нужни неща, можем да променим начина, по който виждаме парите – като часове от живота ни.

Ето как работи този възглед:

Нека се поставим на мястото на един средностатистически българин. По последни данни средната брутна работна заплата в България е 1119 лв.

За тази заплата работим 40 часа на седмица. Това означава, че на час ни се плаща по 6,99 лв.

След удържаните данъци и осигуровки нещата изглеждат различно и парите, които реално получаваме в края на месеца са около 868 лв., а на час получаваме около 5,42 лв.

След това да добавим часовете, които отделяме за работа след работа. Организирането на следващия работен ден в съзнанието си или в тефтер, както и отговарянето на имейли също спадат към тях. Ако средно човек отделя по един час за работа след края на работния ден, то той работи допълнително около 20 часа на месец.

Нека да пресметнем и разходите, свързани с работата, като транспорт, кафе, обяд в офиса и си направим сметка колко пари харчим на месец само за да изкарваме пари.

Ако средно на ден харчим по 10 лв. за работа, за месец от 20 работни дни това прави 200 лв. Когато ги извадим от нетната си заплата 868 лв. остават 668 лв.

Накрая трябва просто да разделим тези 668 лв. на реалния брой часове, които работим на месец – средно 180. И ето, един час от нашето ценно време струва средно 3,70 лв.

Това съвсем не звучи приятно, но след като осъзнаем колко пари изкарваме реално на час, може би не бихме инвестирали неразумно.

Всеки 3,70 лв. са един час от нашата работна сила

Красивата блузка за 37 лв., от която нямахме нужда, е 10 часа от работоспособните ни години.

Такси за 7,40 лв., когато наблизо има автобусна спирка – 2 часа от времето ни. Спестяваме 20 минути, за да работим 1 ч. и 40 мин повече.

Разбира се, не можем да се лишаваме от всичко, само и само да не губим своите 3,70 лв. на час, но би било добре да се замислим, преди да инвестираме ресурси в нещо, без което можем, защото така губим не само пари, а и време.

Ако всеки ден спестяваме по 3,70 лв. като пием кафе вкъщи и си носим обяд, то в края на месеца ще сме си спестили не само 74 лв., но и 20 часа от работното си време.

Източник: edna.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе