Над 100 милиона са дарени през 2017

Малко над 101 млн. лв. са били дарени в България през 2017 г. от индивидуални дарители, компании и фондации. Това съобщиха от Български дарителски форум /БДФ/, представяйки годишния си анализ, цитирани от БТА.

Ръстът в сравнение с 2016 г. е малко над 5 млн. лв. Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите – 53.8 млн. лв., следвани от компаниите – 38.3 млн. лв. И компании, и фондации на първо място даряват за проекти, свързани с образование и наука, и детско и младежко развитие. Общо дарените средства за тези проекти са над 54 млн. лв.

YouTube

През миналата година повече са дарявали и хората – 8.9 млн. лв., отчитат от БДФ. Предпочитаните от тях каузи са били здравни и социални. Повишение с 2 на сто спрямо 2016 г. има в броя на гражданите, дарили средства за опазване на околна среда. Хората даряват основно пари и предимно инцидентно. Водещите мотиви за даряване са личното отношение и желанието за помагане макaр и с малки суми.

Законодателната рамка в страната, имаща пряко отношение към развитие на дарителството за последната година, няма определящо влияние по отношение на решенията дали да бъде направен дарителски акт. Анализът на дарителството през 2017 г. на БДФ се основава на данни от Национална агенция за приходите, както и от проучвания на „Алфа Рисърч“ и „Intelday Solutions“ по поръчка на БДФ.

Документът отразява и резултатите от допитване сред общността на дарителите в страната.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе