150 милиона лева допълнително за хората с увреждания

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков има постигнати взаимно приемливи решения относно Закона за хората с увреждания.

По думите му консенсусът е постигнат на среща вчера до късно вечерта в социалното министерство с участието на омбудсмана Мая Манолова и нейния екип, представители на национално представителните организации, представители на Министерството на финансите, предаде БТА.

YouTube

„В продължение на няколко часа обсъждахме въпросите, които породиха несъгласие в последния проект, който беше разглеждан в началото на седмицата. Мисля, че постигнахме взаимноприемливи решения и продължаваме процедурата следващата седмица със стремеж възможно най-скоро законопроектът да бъде одобрен от Министерския съвет и да постъпи в Народното събрание“, заяви пред журналисти в Ловеч министър Петков.

По думите му 150 милиона лева допълнително за политиките за хора с увреждания са предвидени в централния бюджет за следващата година.

„Това е огромен допълнителен ресурс, като основното, което ще ангажира голяма част от него, е увеличената значително финансова подкрепа за хората с увреждания, която е регламентирана в проект на закона, особено за тези, които не могат да работят поради тежките увреждания, които имат. Те ще получават подкрепа в рамките на линията на бедността. Предвидено е тази месечна финансова подкрепа да бъде 57 процента плюс социалната инвалидна пенсия“, заяви министърът и добави, че това са около 600 хиляди, които ще получават по-висока финансова подкрепа, а някои – и за първи път.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе