Ново изчисляване на данъците за автомобилите

Държавата предлага нова формула за изчисляване на данъка за автомобилите, в която ще се отчита и екологичният стандарт на колата, а не само мощността и възрастта ѝ.

В замяна на това ще отпадне данъчното облекчение за наличие на катализатор, на което имат право собствениците на автомобили до 99 конски сили. Новата формула беше обсъдена по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество и беше разкритикувана както от бизнеса, така и от синдикатите, информира Дарик.

YouTube

Според работодателските организации тя стимулира покупката на стари автомобили, а според синдикатите това ще ощети собствениците на най-масовите автомобили – на възраст от 15 до 20 години. Освен данъчните промени за превозните средства, Тристранката обсъди отпадането на данъчното облекчение за основно жилище и заплащането на пълен данък върху имотите, когато повече от 1 жилище е декларирано като основно. С друга промяна се предвижда от 2020-та година да отпадне подаването на служебна бележка за доходите на хартиен носител и това да се прави от работодателя към НАП по електронен път.

Сегашната формула за изчисляване на данъка за леките автомобили отчита мощността на колата, като всеки киловатчас се умножава по определена сума, гласувана от съответната община. Полученото число се коригира с коефициент, в зависимост от възрастта на автомобила. В новата формула някои от коефициентите за възраст се променят, а към мощността и броя на годините се добавя и коефициент, определен според екологичния стандарт на колата – от 1 до 6, който намалява с увеличаването на стандарта.

Така например собственик на автомобил с мощност от 134 конски сили, на възраст до 5 години и с най-модерния екостандарт към момента, плаща по 308 лева данък, тъй като не може да използва облекчението за деклариране на катализатор, а по новата формула ще плаща тройно по-малко – 101 лева.

Собственик на кола със същата мощност, но на възраст от 15 до 20 години и със стандарт Евро 2, сега плаща 110 лева, а с промяната би плащал 121 лева.

От бизнеса разчетоха новата формула в ущърб на новите автомобили.

„Предложената промяна на коригиращия коефициент, свързан с годините за производство на автомобили, която стимулира придобиването на автомобили с по-голяма възраст“, обясни Ивелин Желязков от Българската търговско-промишлена палата.

Според синдикатите обаче формулата ще натовари собствениците на по-стари автомобили. Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“ посочи защо:

„Какво е увеличението за тях? Около 30%, поне по отношение на компонента на това от колко години е регистрирана колата“.

Други промени от данъчния пакет на финансовото министерство предвиждат отпадане на облекчението за основно жилище и определяне на данъка върху имотите в пълен размер, когато човек е декларирал повече от 1 жилище като основно. Въвежда се и облекчение за физическите лица при подаване на годишната данъчна декларация за доходите. Те няма да подават изискваната сега служебна бележка за доходите, като работодателят ще подава тази информация по електронен път. Промяната влиза в сила от 2020-та година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе