Областният управител се срещна с журналисти от Одрин и Текирдаг

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен, заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов и главният секретар в Областна администрация-Разград Михаил Тодоров се срещнаха със 17 журналисти от Одрин и Текирдаг, които са на посещение в региона по проект за обмен на журналисти. Инициативата за журналистически обмен се реализира от Генералното консулство на Република България в Одрин и Дирекцията по информация и печат към Президента на Република Турция. С журналистическата делегация бяха и консулът в Генералното консулство на Република България в Одрин Андон Андонов, Сюрейбе Касап от ръководството на Дирекцията по информация и печат към Президента на Република Турция, специалистът „Връзки с обществеността“ във Валийството в Одрин Ендер Айдън.

YouTube

Пред гостите г-н Хюсмен представи област Разград по отношение на административното управление, географските особености, икономическото състояние, културно-историческото наследство, медийната среда. Припомни, че Областна администрация Разград и Областната управа на Област Одрин бяха пионери в отношенията между регионите от двете страни, подписвайки миналата година Декларация за сътрудничество и съвместна дейност. „Нашето сътрудничество вееч има последователи, а България и Турция никога не са били в такива топли отношения, както сега, и това се дължи на добрите отношения между Министър-председателя на България Бойко Борисов и Президента на Турция Реджеп Таип Ердоган“ – коментира г-н Хюсмен.

Турските журналисти се интересуваха от развитието на спорта в Лудогорието, както и от състоянието и бъдещето на джамията „Ибрахим паша“. Областният управител разказа, че вече е обявена обществената поръчка за „Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия в Разград“. Офертите на кандидатите да извършат дейностите ще бъдат отворени на 17 октомври.

Журналистите от Турция имаха възможност и да разгледат джамията, нейната история им разказа директорът на Исторически музей-Разград Галена Радославова.
Гостите са в Разград и утре, когато имат посещение в Тренировъчната база на „Лудогорец“ „Гнездо на орли“, а след това ще посетят област Шумен. Визитата им е в отговор на посещение на група журналисти от Разград и Шумен в Одрин в края на септември, организирано по проекта на Генералнотоконсулство на Република България в Одрин и Дирекцията по информация и печат към Президента на Република Турция със съдействието на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе