Цачева: Няма опасност Търговският регистър отново да спре

„Искам да поясня, че проведената обществена поръчка от Агенцията по вписвания на 12 октомври за закупуване на допълнителен масив, който да поеме информацията на Търговския регистър, се налага поради необходимостта огромно количество информация, 80 тера байта, които по указание на Прокуратурата следва да се съхраняват за нуждите на разследването“.

Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева преди заседание на Правна комисия.

YouTube

„Това не е база данни от Търговския регистър, а мета данни. Проследяването на стъпките малко преди срива и след това извършените действия по възстановяване функционалността на регистъра“, обясни тя. „Към момента специализираните служби, Прокуратурата и ДАНС извършват проверка, от която цялото общество чака отговорите“, коментира Цецка Цачева.

„Обществената поръчка ще гарантира допълнително дисково пространство за нуждите на Търговския регистър, докато Агенцията по вписванията е задължена да съхранява огромен обем информация. Тя не е нужна за функционирането на агенцията и регистъра, но е за нуждите на разследването“, посочи правосъдният министър.

Попитана има ли опасност Търговският регистър отново да блокира, Цецка Цачева уточни: „Не, не съм уведомена. Тогава, когато постъпи съответна информация, обществото ще бъде уведомено“. Информацията, която имам е, че се спазват всички технологични правила с гарантиране архивиране на още две копия. Затова е осигурена техническа възможност“, каза още тя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе