Цветан Цветанов: Не е справедливо България още да не е в Шенген

Не е справедливо към България и Румъния все още да не са част от Шенген.

Това заяви шефът на ПГ на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия Цветан Цветанов в НС.

YouTube

Цветанов, заедно с депутати, се срещнаха с румънска делегация, оглавявана от Дорел Къпрар, който е председател на комисията по отбрана и обществен ред на румънския парламента.

Двамата се обединили около становището, че двете страни са покрили всички изисквания, а изводът е, че трябва взаимно да се подкрепяме. По думите на Цветанов това сътрудничество между България и Румъния продължава и по всички регионални инициативи.

Цветанов заяви, че последната година и половина е имало няколко съвместни заседания между родната вътрешна комисия в НС и тази на румънския парламент. Последните две били изнесени – в Русе и в Бурукещ, с които всъщност надградили парламентарното сътрудничество по темата сигурност.

Цветанов припомни, че от януари 2019 година Румъния поема европредседателството и се надява те да продължат водещия приоритет за Западните Балкани.

На свой ред Къпрар обясни, че двете комисии си сътрудничат много добре, а  срещите  ставали все по-чести. Това по думите му е показателно за нивото на нашето сътрудничество. Българският и румънският парламент могат да бъдат пример за съвместна работа, каза още Къпрар. Той също изтъкна, че двете страни са изпълните всички критерии за Шенген.

„С единен глас пред силните в ЕС можем да постигнем повече”, убеден е той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе