Гражданската отговорност може да поскъпне тройно

Ако парламентът спешно не вземе мерки, цената на „Гражданска отговорност“ може да скочи тройно заради съдебно решение от юни 2018 г.

Това заяви пред депутатите от бюджетната комисия в парламента председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и шеф на „Булстрад Живот“ Светла Несторова. За да се предотврати поскъпването, управляващите са готови да въведат лимити на обезщетенията за неимуществени щети при смърт на пътя или други подходящи мерки, информира mediapool.bg.

YouTube

На 21 юни тази година Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, което разшири сериозно кръга на увредените лица, които могат да търсят обезщетение от застрахователите заради емоционални болки и страдания при смърт на пътя на техен близък. Досега компенсации се полагаха само на семейството – съпруг, съпруга, деца или родители, а според решението вече е възможно обезщетение да търсят също братя, сестри, баби, дядовци, внуци и всеки, който докаже трайна емоционална връзка с починалия.

Сега средното обезщетение е 95 000 лв.

Несторова заяви пред депутатите, че в резултат от решението секторът може да се наложи да плати допълнителни неимуществени щети между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв. Само през последните пет години, за които давността за водене на дела още не е изтекла, загиналите на пътя са около 3500 души.

Светла Несторова изнесе данни, че плащаните в България обезщетения за болки и страдания са най-високите в Европа – 95 000 лв. е средната сума, изплатена на обезщетено лице. „За сравнение, във Великобритания е 10 000 паунда, а в някои държави е забранено изплащането на такива обезщетения, защото се счита за неморално“, добави Несторова.

„Става дума за изключително сериозен проблем за пазара. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до почти тройна цена на „Гражданската отговорност“, а българските семейства не могат да понесат да отделят 2 заплати или 4 пенсии, за да си платят „Гражданската отговорност“, посочи Несторова пред депутатите.

Колегата ѝ Кольо Делев от SDI Груп, който е член на управата на асоциацията на застрахователните брокери, добави, че анализът на застрахователите „звучи логично“. „Ние обрахме негатива от фалита на „Олимпик“ и от това, че „Гражданската отговорност“ поскъпна с 50-60 лв. Представям си какво би станало, ако цената скочи три пъти. Направо ще ни изядат“, възкликна Делев.

Застрахователите искат лимит на плащанията

Според правния портал Лекс.бг през първия месец след постановяването на решението на ВКС делата срещу застрахователи в Софийския градски съд са се увеличили двойно. Масово новите искове са за случаи, при които най-близкият кръг от роднини вече е получил обезщетение, но сега такова търсят по-далечни близки. Неофициално се твърди, че от схемата вече се възползват определени адвокатски кантори, които агитират бивши свои клиенти за нови дела срещу процент от обезщетението.

За да се реши проблемът, застрахователите настояват да се създаде методика за изплащане на неимуществените щети, за да се уеднакви съдебната практика. Тъй като това е сложен и бавен процес, който може да отнеме години, като временна мярка АБЗ предлага въвеждане на лимити на компенсациите за болки и страдания. Както Несторова, така и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ отказаха да коментират конкретни размери на лимитите, които се обсъждат.

Светла Несторова изрично подчерта, че промените няма да засегнат имуществените щети, които ще продължат са се изплащат, включително за лечение, за издръжка на деца поради загуба на доход в семейството и т. н.

По думите ѝ в момента почти половината от всички платени щети по „Гражданска отговорност“ са за обезщетения за „болки и страдания“. „На фона на всичко, което се случва по нашите пътища, има към 700 смъртни случая на година като неимуществените вреди по тях съставляват половината от плащанията по „Гражданска отговорност“, посочи наскоро в интервю председателят на АБЗ.

Подготвя се промяна в закона

„Казусът е ясен. Почти всички парламентарни групи са запознати с него. Работи се активно с експерти от Министерството на финансите, КФН и асоциацията на застрахователите да се подготви компромисен текст, който да реши този проблем между първо и второ четене на измененията в Кодекса за застраховането“, заяви Менда Стоянова.

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Владимир Савов допълни, че институцията е запозната с проблема и ще приеме предложения, които защитават финансовата стабилност на сектора, а също и интересите на застрахованите лица.

Освен заради решението на ВКС „Гражданската отговорност“ ще продължи да поскъпва и заради недостатъчността на премиите, установена в доклад на КФН от юли тази година.

Продължават и проверките в сектора. До края на месеца се очаква да излязат предварителни резултати от започналата съвместна проверка на КФН и ДАНС в компаниите с голям пазарен дял в сектора „Гражданска отговорност“ – „Лев инс“, „Бул инс“, ОЗК и „Асет иншуърънс“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе