Бизнесът определи масовата подмяна на касови апарати като пореден удар

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция  като пореден удар върху легалната икономика.

Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците  е нереалистичен, информира БНР.

YouTube

Целта на промените, обяснена от НАП, отчитането на продажбите в реално време, софтуера се подменя или се пренастройва, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка. Потребителите пък ще имат възможността да проверяват чрез разработено от приходната агенция приложение, дали касовите бележки, които получават са реални. Какво извън допълнителният финансов разход притеснява бизнеса, казва Ричард Либеров, председател на асоциацията на заведенията.

„Говорим за фискален апарат, който трябва да бъде сменен, който струваше триста лева, сега най вероятно ще струва повече. Тук става дума за смяна на софтуерната програма също. Изисква се от НАП цялостен достъп до програмата и до целия софтуер на заведението. Това значи всеки един чиновник ще има пълен достъп до ноу хау на всяка седмица и няма как обратно да бъдем гарантирани, че няма да има злоупотреба с този ноу хау“.

Затова браншовите организации, които работят с фискалните устройства, настояват за промени в законовите разпоредби. И още: след това от шест до девет месеца отсрочка за изпълнението на измененията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе