490 милиона лева повече за здравната каса догодина

С 490 милиона лева да се увеличат парите на здравната каса догодина.

Това предвижда проектозаконът за бюджета на НЗОК за 2019 г., който днес здравният министър Кирил Ананиев ще обсъжда с надзорния ѝ съвет. Така парите за здраве ще са в размер на 4,34 млрд. лв. спрямо 3,85 млрд. лв. за тази година.

YouTube

С проектозакона министерството ще се опита да прокара и секторни промени, потвърдиха запознати с документа. Сред предложенията е и това разрешение за откриване на нови болници вече да дава Народното събрание, а не както досега – здравното министерство.

Мегакомисия да обедини Изпълнителната агенция по трансплантации и медицинския одит, предвижда проектът.

Новата агенция “Медицински надзор” ще проверява всеки лекар и болница, ще следи качеството на оказваната медицинска помощ, ще пише правила за медицинска практика и ще проследява как се спазват. В първия вариант, който изтече в медиите, се посочваше, че членовете и шефът на въпросната мегаагенция ще се назначават от МС. Но беше променен и сега за това ще отговаря здравният министър.

За медицинска дейност по клинична пътека касата ще плаща само ако тя е извършена от лекар на основен трудов договор в болницата. Това би създало проблем в малките населени места, където голяма част от лекарите са назначени на допълнителен договор, за да може болницата да изпълнява изискванията за брой специалисти.

Предвиждат се промени и в начина на заплащане на лекарствата. Лекарите ще са задължени да изписват само най-разходоефективните, т.е. най-евтините терапии.

Тази идея новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви още с встъпването си на поста. Това се отнася основно за онколекарствата, там ежегодно е най-големият преразход. От 90 на 180 дни се удължава срокът, в който Националният съвет по цени и реимбурсиране ще може да преразглежда и включва лекарства в позитивния списък.

Бюджет 2019 за здраве предвижда и още промени, но те остават непотвърдени до обсъждането днес. Повечето обаче са включени в заключителните и допълнителни разпоредби, което сочи опит да не се акцентира върху тях.

“Сектор здравеопазване е тежък ресор за вземане на крайни и радикални решения. Нужен е дълъг, сериозен, експертен и по-малко политически дебат, за да се вземе крайното решение”, коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, бивш здравен министър.

Каквито и решения да се вземат, здравната вноска няма да бъде вдигната поне до 2020 г. Такава промяна не е заложена в бюджета за догодина, каза Атанасова. Според нея обаче основните проблеми, за които трябва да се търси решение, са справяне с големия брой здравно неосигурени лица, кадровата обезпеченост, достъпът до здравеопазване и намаляване броя на болниците. “Реформа без ресурс не се прави. Трябва да намерим златната среда как ефективно да го изразходваме”, добави тя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе