Разпродават вещи на Стивън Хокинг

Аукционната къща Christie’s ще предложи на търг лични вещи на прочутия британски учен Стивън Хокинг, сред които екземпляр от докторската дисертация и инвалидна количка на учения, съобщава БГНЕС.

Според AP общо 22 предмета ще бъдат обявени на търга, включително книги, научни статии и награди на Хокинг. Сред тях е и екземпляр от петте съществуващи копия на написаната през 1965 година докторска дисертация на тема „Свойства на разширяващите се вселени“, подписана от самия учен и оценена между 130-195 хиляди долара.

YouTube

На търга ще бъде представен и екземпляр от книгата „Кратка история на времето“ с отпечатъка от палеца на Хокинг и сценария на един от епизодите от анимационния сериал „Семейство Симпсън“, в който се споменава физикът. Ще бъде изложено и якето, с което ученият участва в документален филм. Една от инвалидните му колички също ще бъде предложена на търга, оценена между 13-19,5 хиляди долара.

Получените средства ще бъдат предоставени на благотворителния фонд на Хокинг и Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания. Стивън Уилям Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж. Той е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. 22 години по-късно, след усложнения от пневмония, ученият претърпява трахеотомия, в резултат на което губи способността си да говори и започва да използва синтезатор на реч. Това физическо състояние обаче не попречи на Хокинг да се превърне в един от най-известните учени на нашето време.

Главната област на научните изследвания на Хокинг са космологията и квантовата гравитация и той посвещава много време в изучаване на черните дупки. По-специално, британският физик е автор на теорията за „изпарението“ на черните дупки, явление получило названието „лъчение на Хокинг“.

Ученият е автор на много популярни научни книги, включително „Кратка история на времето“, „Черните дупки и младите вселени“ и „Вселената в орехова черупка“.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе