В България горивата вече са по-скъпи от тези във Великобритания

В България горивата вече са по-скъпи от тези във Великобритания, Белгия, Полша, Чехия и Словения и други държави членки на ЕС.

Това сочат данни от анализ на „Демократична България“ относно цените на горивата по света и у нас.

YouTube

От обединението акцентират, че цените на горивата зависят и от политиката на държавата, а позицията на управляващите, че няма какво да се направи била бягство от отговорност и подкрепа на статуквото.

„Показателно е, че висш държавен орган – парламентът, прие закони, с които се удариха малките играчи, за сметка на големите. Разследването на нарушенията на конкуренцията и наличието на картел също е в ръцете на държавен орган – КЗК, и когато този орган си затваря очите, това не означава, че държавата не може да направи нищо, а че е избрала да си зарови главата в пясъка“, обясняват от обединението.

Демократите са категорични, че при приемането на закона за горивата, те са алармирали, че той ще унищожи малките търговци и ще доведе до още по-високи и непазарни цени.

Припомняме, законът беше приет през месец юли. Според „Демократична България“ регулацията е приета в нарушение на всички парламентарни процедури и „явно под натиска на Москва“.

От „Демократична България“ пишат, че подкрепят както протеста на българските граждани срещу високите цени на горивата, така и протестите на малките и средни участници на пазара на горива и всички коректни търговци в България.

Предложенията на „Демократична България“ за това как могат да се постигнат по-благоприятни цени на горивата:

-Да се отменят лобистките и картелни закони, унищожаващи малките и средни търговци в полза на големите вериги;

-Да се облекчи вносът от други страни в ЕС, защото само истинската конкуренция сваля цените;

-Да се извърши обективно разследване на големите вериги, чиито цени подозрително съвпадат и са налице доказателства за съгласувани практики;

-Да се облекчат условията за създаване и достъпа до данъчните складове за горива – през 2015 г. близо 80% за дизела и над 90% при бензина се контролират от най-големия участник на пазара – групата „Лукойл“;

– Да се подпомогнат малките и средни търговци за преодоляване на техническите бариери за достъп до пазара.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе