Започват проверки за качеството на млечните продукти по училищните схеми

В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани

Поради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема „Училищно мляко“, ДФ „Земеделие“ съвместно с представители на БАБХ започват проверки на одобрените кандидати по програмата, съобщиха от пресцентъра на ДФ „Земеделие“.

По схемата „Училищно мляко“ следва да се разпределят единствено мляко и млечни продукти, включени в списъка от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, а именно прясно пастьоризирано мляко с масленост 2 процента, попадащо под номенклатурен код по КН 040120; в кисело мляко с масленост 2 процента, попадащо под номенклатурни кодове по КН 04031011, и категория I; в бяло саламурено сирене и кашкавал, попадащи под номенклатурен код по КН 0406.

YouTube

Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко, което отговаря на изискванията на Регламент (ЕО) номер 853/2004. Млечните продукти трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна, регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните, посочиха от ДФ „Земеделие“.

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с помещения, регистрирани по чл.12 от Закона за храните.Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка в съответствие с Регламент (ЕО) номер 853/2004 и да бъдат придружавани по време на доставката и транспортирането от търговски документ.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии, е абсолютно недопустим по европейската програма „Училищно мляко“, и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето, уточняват от ДФ „Земеделие“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе