Била ли е Земята лилава преди милиарди години?

Днес много голяма част от заобикалящата ни среда на Земята е зелена заради хлорофила, който е зелен пигмент. Учени смятат обаче, че не винаги е било така.

Според ново проучване, спонсорирано от НАСА, преди около 2.3 млрд. години животът на Земята е бил по-скоро лилав. Авторите твърдят, че в далечното минало молекула, наречена ретинал, е доминирала преди хлорофила и е придавала на природата лилав цвят, предава Нова Телевизия.

YouTube

Хипотезата за „Лилавата Земя“ се разглежда от учените Шиладитя Дассарма и Едуард Швийтерман и е публикувана в Международния журнал по астробиология. Според нея преди да се развие хлорофилът, лилавият пигмент ретинал е привличал слънчевите лъчи, за да се осъществява фотосинтеза при растенията.

Двамата учени смятат, че ретиналът и хлорофилът са се развивали заедно, но поради факта, че ретиналът е по-просто устроен, е по-вероятно да се е появил първи.

Ретиналът абсорбира зелена и жълта светлина и отразява синя и червена, което би означавало, че всички организми, зависещи от този пигмент, биха изглеждали лилави. Дните на „Лилавата Земя“ обаче са приключили преди хората да се появят.

Според проучването този пигмент е заменен от хлорфила като главен сътрудник на фотосинтезата преди около 2.3 млрд. години. Дассарма и Швийтерман разясняват, че без развитието на хлорофила и налагането му над ретинала, нямаше да се се освобождават количествата кислород, които се освобождават от растенията днес, и светът щеше да изглежда много по-различно – нито лилаво… нито розово.

Хлорофилът доминира днес, но ретиналът не е изчезнал напълно

„Фототропични метаболизми, базирани на ретинал, съществуват и до днес по света, особено в океаните, и представляват един от най-важните биогенетични процеси на Земята“, казва Дассарма.

Биолозите смятат, че теорията им може да бъде полезна при търсенето на живот на други планети, защото след като ретиналът е по-прост от хлорофила, той може би е източник на живот на други планети.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе