Деца ядат от гробищата на Задушница – гавра с мъртвите или глад?

Снимка: Facebook

Децата от ромската махала в Самоков се хранят на гробищата от храната, която близките по традиция оставят за покойниците на Архангелова Задушница – този факт, станал обществено достояние след публикуван в интернет клип, предизвика стотици възмутени коментари в социалните мрежи вчера.

Видеото обаче предизвика и полемика – някои хора застъпиха позицията, че причината за това, което се случва, е мизерията и не може да се каже, че е гавра с паметта на мъртвите.

YouTube

Случва се всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

„Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи“, коментира жена пред bTV.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

„Идват тук, събират си храна, нищо лошо не правят. Те идват за ядене, не идват да бият или да крадат или да чупят“, казва един жител на махалата.

Друг допълва: „Те са малки деца, не можеш да ги контролираш. В тази криза те идват да се наядат, ето за това идват. Те даже с чанти, с чували, събират за една седмица да има да ядат, но имаше полиция“.

Хората от Самоков са категорични – само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков отказа да говори пред камера. Заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Въпреки това децата, дошли да похапнат на гробищата в неделя, са избягали, щом са видели камерата, допълват от телевизията.

Междувременно журналистката, която живее в САЩ – Татяна Кристи, коментира във Фейсбук:

„Мили хора, разбирам възмущението от това, че ромски деца обират храната, която сте оставили на гробовете на близките си. Но кой човек би ходил по гробищата да събира храна, ако я имаше в достатък? Най-тъжното е, че децата на България от този етнос са докарани да крадат козунаци от гробищата, за да ги ядат! Да се краде храна от гроб в страна на ЕС в 21 век показва, че всеки който е бил на власт досега в България носи огромна отговорност, че е позволен този позор – позорът на глада и бедността!

Позорът ромите да се използват единствено за платени електорални единци и умишлено да не се интегрират, позорът да са оставени като неконтролируема маса да живее от подаяния и кокошкарство, която да се използва единствено за ресурс на неграмотни гласове при избори. Няма нито един политически мерзавец, който да не е минал през ромска махала с двадесетолевки и кебапчета! Няма! Мизерията и неграмотността на тези хора, е решаващ фактор в това кой ни управлява“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе