„Лукойл“ печели на гърба на ниския акциз в България

Бензините в България изглеждат евтини само на пръв поглед – просто държавата прибира по-нисък акциз и така позволява на производителя „Лукойл“, който доминира на пазара на горива, да продава с висока надценка.

Това показват данни, огласени по bTV, както и таблица, публикувана в социалната мрежа Facebook.

YouTube

В цените на горивата в България близо 50% е акциз и ДДС. С цена от около 1,20 евро на литър България изглежда като една от държавите в Европейския съюз с най-ниска цена на масовия бензин А-95. Само в Полша и Румъния се оказва, че е малко по-евтино – 1,18 евро, показва проверка на bTV.

Достатъчно е обаче „да се извади“ тежестта на акцизите и ДДС от цените и тогава картинката става съвсем ясна.

Сравнени по цени, разтоварени от акцизи и ДДС, се оказва, че в 24 от 27-те членки на ЕС цените са по-ниски, отколкото в България. Тук чистата цена на А-95 е 63 евроцента, докато във Франция е 59 евроцента, в Италия – 62 евроцента, във Финландия – 57 евроцента. По-скъпо е само в Испания (64 евроцента), Германия (65 евроцента), Дания (67 евроцента).

Защо е така? Според таблица, публикувана от юриста Георги Георгиев в социалната мрежа Facebook, държавата очевидно прави услуга на руската компания „Лукойл“, като „умишлено държи най-ниския позволен акциз в ЕС – само 65 ст. на литър, и така монополистът „Лукойл“ си слага огромна надценка.

При изравняване на акциза с другите страни у нас горивата биха скочили над 3 лв. за литър, защото надценката на „Лукойл“ е огромна, в пъти по-висока от тази в другите страни, казва Георгиев.

Така държавата ни губи над 1 милиард лева годишно, защото вместо да влизат в хазната ни като акциз, парите се прибират от монополиста „Лукойл“ и картела му. При декларирани над 3 милиарда литра вътрешно потребление и при свръхнадценка от над 35 ст. на литър, това прави над 1 милиард лева годишно загуби за хазната ни. Най-лесно е да се сравни с една държава като Австрия, където крайните цени са като тук, но акцизът ( парите, които държавата прибира) е 1 лв. В съседна Гърция акцизът е 1,40 лв., в Турция е 1,80 лв., в Германия – 1,20 лв., а тук само 0,65 лева. В нормалните държави търговската надценка е не повече от 10-15 ст. (5-8 евроцента), а у нас тя е над 40 ст., отбелязва Георги Георгиев.

Поради факта, че „Лукойл“ държи и данъчните складове, това пречи на по-евтин внос от съседни страни. Благодарение на настойчивостта на бившите депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, станаха публично известни данните, че „Лукойл“ контролира около 92% от капацитетите на данъчните складове при бензините и 82 процента при дизеловото гориво. Лицензите за това се издават от държавата, т.е. от агенция „Митници“ към Министерството на финансите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе