Президентът наложи вето върху данъка за старите коли

Президентът Румен Радев опита да спъне по-високия данък за хората със стари коли, който стана и един от мотивите на хората да излязат на граждански протести.

Държавният глава рано тази сутрин е наложил поредното си вето – този път върху Закона за корпоративното подоходно облагане, обяви самият той пред журналисти след клетвата на новите съдии в Конституционния съд, съобщава “Канал 3”.

YouTube

Именно в текстовете на Закона за корпоративното подоходно облагане се вдига данъкът на старите автомобили, заради което Радев преди няколко дни упрекна управляващите в обръщението си по повод 10 ноември и Прехода. Тогава президентът укори властта, че хората не си купуват нови возила не защото не искат да пазят околната среда, а защото са бедни.

Държавният глава съобщи още, че не е получил предварителния доклад на ЕК за съдебната власт. Като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел, коментира обаче Радев. Президентът съзря и политически мотив в подновяването на прокурорската проверка среу излъчения от него нов конституционен съдия Атанас Семов. Той се пита попита защо се повдига проверката точно след като тое оповестил своята номинация. Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод искането на управляващите за среща, на която на държавния глава да бъдат представени законовите промени в Кодекса за застраховането, които касаят цената на застраховката “Гражданска отговорност”, предаде репортер на Novini.bg.

Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, с което давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г., съобщи Радев.

Припомняме, че на 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък.

Държавният глава уточни, че не може да каже дали ще наложи вето и на законовите промени, свързани с тавана на обезщетения на близки на загинали при катастрофи. При мен не е дошъл този закон. Първо трябва да обяснят на българския народ, на българските граждани. В никакъв случай не искам да се намесвам в законотворческия процес на българския парламент, заяви държавният глава. Попитан дали проверката на прокуратурата срещу конституционния съдия проф. Атанас Семов ще се отрази на легитимността на решенията на Конституционния съд, президентът заяви, че не може да гадае решенията и действията на другите институции. Не съм изнедан, че се правят опити да бъде събудена една отдавна приключила прокурорска проверка. За мен целта е политическа, коментира Радев.

В отговор на въпрос, че в европейския доклад за България се очаква да бъде отбелязан напредък на страната ни в борбата с корупцията и дали според него има такъв на фона на масовите протести, президентът заяви: “Самите протести са достатъчно основателни като аргумент и показват реалното състояние”.

По повод искането на Асоциацията на европейските журналисти-България да бъде наложено вето върху медийния законопроект, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, Румен Радев заяви: Без прозрачност и свобода на медиите не може да имаме и ефективна антикорупционна политика. Това е изключително важно условие”.

Източник: novavarna.net

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе