Търговците сменят касовите апарати до края на март 2019 година

До края на март 2019 г. регистрираните по ДДС лица трябва да сменят касовите си апарати.

За това предупредиха от Националната агенция за приходите във връзка с новите изисквания към фискалните устройства, софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти и интегрираните автоматизирани системи за управление на търговската дейност.

YouTube

Срокът за нерегистрираните по ДДС лица е до края на юни идната година.

31 март е крайната дата и за регистрираните по ЗДДС лица, които използват софтуер за управление на продажби. До тогава те трябва да приведат дейността си в съответствие с новите разпоредби, а до 31 май трябва да подадат в НАП информация за използвания софтуер.

За нерегистрираните по ЗДДС лица, които използват софтуер за управление на продажби, крайните срокове са съответно 30 юни и 31 август 2019 г.

Ползвателите на ИАСТУД трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18 до края на 2019 г.

Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, трябва да приведат дейността си в съответствие с новите разпоредби до 30 юни догодина, а лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на ИАСУТД, могат да го направят до края на 2019 г.

От началото на декември 2018 г. производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите могат да декларират съответствие на програмен продукт с изискванията на Наредба Н-18. Това ще става с квалифициран електронен подпис чрез е-услуга, достъпна в портала на НАП.

Софтуерите, за които е декларирано съответствие, ще бъдат включени в публичен списък, достъпен на интернет страницата на НАП.

Изискванията към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, влизат в сила от 29 декември 2018 г. Лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин към 29 декември 2018 г., трябва да подадат информация за това в срок до 29 март 2019 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе