Имаме по-високи доходи с още по-високи разходи

Доходите на българите се увеличават и през третото тримесечие, но е с много важното уточнение, че разходите също растат – и то повече от доходите. Това показва статистиката на НСИ, обобщена от в. „24 часа“. Според данните, в периода юли-септември тази година средно доходът на един човек в България е 1541 лева, т.е. 7,7% повече на годишна работа. Само че разходите се увеличават с 9,8% на годишна база и достигат 1518 лева средно на човек.

Храната продължава да е най-големият разход на българина, макар че като дял от разходите вече рядко е над 30% за разлика от 5-6 години по-рано, когато често се доближаваше до 40%. През третото тримесечие на 2018 г. за храна и безалкохолни напитки сме давали 30,1% от всичките си разходи, като този дял не се променя в сравнение с година по-рано.

YouTube

В абсолютна сума обаче през третото тримесечие харчовете ни за храна са 457 лв. на месец срещу 416 лв. година по-рано, т.е. има увеличение с 9,8%. Най-много обаче на годишна база се увеличават парите, които харчим за развлечения и свободно време, културен отдих и образование – 19,8% на годишна база. През последните 10 години тези разходи рядко са били над 4% от общите, но от около 2 години насам вече стигат 6-7 процента дял.

През месеците между юли и септември например за развлечения сме давали 6,8% от общите си разходи, докато година по- рано – 6,3%. В същото време от данните за инфлацията за октомври, разпространени от НСИ предния ден, се видя, че цените в сектор “Развлечения и култура” имат сравнително високо поскъпване от 4,7%, което обикновено се получава при по-голямо потребление. В абсолютни стойности обаче за култура и развлечения харчим сравнително малки суми: 104 лв. месечно сега срещу 87 лв. миналата година.

Други разходи, които също нарастват доста в сравнение с година по-рано, са разходите за транспорт и съобщения. Това се дължи изключително само на поскъпването на горивата. През третото тримесечие на 2018 г. сме харчили за транспорт по 178 лв. месечно, докато година по-рано – по 155 лв., или ръстът е с 14,6%.

Третото по значимост увеличение на разходно перо от семейния бюджет е на данъците и осигуровките – с 13,3% на годишна база, или от 165 лв. м.г. на 187 лв. сега. През тази една година не е имало увеличение на данъците с изключение на юнското увеличение с 1 процентен пункт на социалните осигуровки, т.е. обяснението трябва да се търси или в по-акуратното плащане, или в повишаване на плащанията за личните местни данъци – за имоти и коли.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе