33 милиона за патентен данък са влезли в големите общини

Четирите най-големи общини у нас са прибрали за последните три години близо 33 млн. лв. от патентен данък, пише Монитор.

Най-много средства в общинската хазна са вкарали дребните търговци и занаятчии в София, следвани от Бургас, Пловдив и Варна.

YouTube

От 2016 г. до края на септември тази година в София са платени 28,9 млн. лв. патенти. Размерът на данъка се определя от Столичния общински съвет в зависимост от това в кой район се извършва дадената дейност. Например фризьорките в топцентъра на града плащат годишен налог 840 лв., а в покрайнините на столицата сумата е 258 лв. Разликата в цените се наблюдава и при другите разкрасителни дейности – козметика, маникюр и педикюр. Часовникарите и стъкларите например плащат фиксиран данък независимо в коя част на града работят. В наредбата на общината е заложено най-висок данък на плащат компаньонките и гадателите, съответно по 6440 и 5600 лв. годишно.

Събраните пари в другите големи общини са в пъти по-малко от тези в столицата. В Бургас от 2016 г. приходите от патентен данък са 1,8 млн. лв. В другия морски град – Варна сумата е 777 хил. лв., като най-много пари са дали търговците на дребно с обекти до 100 кв.м – 325 хил. лв. Второто перо, от което общината във Варна събира най-много пари са фризьорските и бръснарските услуги – 86,3 хил. лв.

В Пловдив са събрани над 1,4 млн. лв. Най-големи суми през трите години също са платили търговците на дребно, чиито обекти са до 100 кв. метра. Така например през 2016 г. за такъв тип търговия са платени патентни данъци в размер на 217 хил. лв. Година по-късно търговията на дребно отново държи рекорд по платен патентен данък – 198 хил. лв. Тенденцията се запазва и през първите 9 месеца на 2018 г., когато дребните търговци са броили на общинските данъчни 128,4 хил. лв. За разлика от тях търговци, които стопанисват и отдават под наем различни спортни игри, като примерно фитнеси, боулинг и кегелбан, както и билярд не са платили нито лев за патентни данъци на община Пловдив.

Най-малките суми са дошли от стрелбища – 75 лева за 2016 г. За същата година ателиетата за химическо чистене в Пловдив са платили едва 220 лв. патентен данък. През 2017 г. фризьорските и бръснарски салони са броили над 35 хил. лв., а през първите 9 месеца на тази година същият патентен данък е 25 300 лв. Други 15 103 лева патентен данък за 2018 г. до момента са платили шивачи, кожухари и плетачи. Майсторите, които ремонтират часовници, са броили за 2018 г. на община Пловдив 1395 лева. В дирекция „Местни данъци и такси” няма регистрирани представителки на най-древната професия които да дължат патентен данък.

Търговците на дребно в Стара Загора също са платили най-много данъци. В касата на Града на липите са влезнали 744,4 хил. лв., като 333 хил. лв. от тях са от дребните търговци.

Въпреки че Хасково е с почти четири пъти по-малко население от Пловдив от патентен данък там са събрани близо 700 хил. лв., като в това число влизат и проходите от таксиметровия превоз.

Общините Велико Търново и Добрич са събрали близо по половин милион лева от 2016 г

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе