Теменужка Петкова: България ще спечели 4.3 милиарда лева от „Турски поток“

Разходите на държавата ни за проекта са оценени на 2.6 млрд. лв., но според министъра си струват.

Индикативните анализи показват, че изграждането на „Турски поток“ на територията на България би струвало на страната ни 2.6 млрд. лв. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

YouTube

Според нея печалбата, която ще има „Булгартрансгаз“, и респективно държавата, от този проект, ще достигне 4.3 млрд. лв. за периода между 2020 и 2040 г.

„И, разбира се, ще спечелим от запазването на стратегическото място на България на картата на европейската енергетиката“, каза министърът. В енергетиката има много геополитика, но при такъв проект геополитиката е на следващо място. На първо място са ползите, които носи този проект на България“, добави Петкова.Тя добави, че един от приоритетите на правителството е да запази ролята на България на газовата карта на Европа.

„Разработили сме газово-разпределителен център. Той се подкрепя финансово и политически от ЕК. Получихме грантово финансиране за предпроектно проучване – за проучване на маршрути, за проучване на цената на проекта. Този газово-разпределителен център представлява изградена инфраструктура и предстояща да се изгражда, която да осигури доставките на газ от различни източници и да се изгради платформа за търговия с газ, с която да се постигне либерализация на пазара в целия регион“, каза Петкова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе