Представиха проекта „Novis”

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на представянето в Разград на проекта „Novis – No Violence in Sport”.

Това е европейски проект, който ще продължи 30 месеца. Той се реализира в партньорство между Comunità Nuova Onlus – Милано, Центъра за обучение на млади спортисти в Прато (CGFS), регион Тоскана, CONI(Италиански Олимпийски Комитет) и 9 други европейски партньори от Холандия, Румъния, Испания, Гърция, Полша и България с представител Фондация „Стефан Нойков“.

YouTube

Общата цел на проекта е предотвратяване и противодействие срещу инциденти на насилие, расизъм и всякаква форма на нетолерантност в спорта, особено в младежкия спортен сектор и на аматьорско ниво. Сред задачите му е обучение на младите хора за истинска спортна култура, разработване и моделиране на обучителни дейности чрез методическо ръководство за учители, споделяне на опит и добри практики в областта на проекта. Проектът „Novis” включва провеждане на спортни лагери, както и на голямо спортно събитие в неговия край.

Проектът, който има за цел да популяризира спорта като средство за социална интеграция, образование и растеж, е финансиран от Европейската общност в рамките на Erasmus Plus Sport, който поддържа най-добрите проекти за интеграция и култура чрез спорта.

Предвижда се в България проектът „Novis” да се реализира в 11 училища в област Разград, чиито директори и учители по физкултура присъстваха на представянето, както и началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, представители на ПФК”Лудогорец 1945” и Националния фен клуб на „Лудогорец”.

Г-н Драганов приветства инициативата срещу насилието в спорта и за подобряване на фенската култура, припомни, че в Разград агресия по трибуните на футболните мачове няма, а седемкратният шампион „Лудогорец” от години работи с училищата в региона в този аспект.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе