Ще можем да ползваме онлайн услуги в сайта на Министерството на Туризма

От понеделник бизнесът от сферата на туризма от България и още 17 страни в ЕС ще могат да ползват по 24 часа, седем дни в седмицата електронните услуги на нашето министерство на туризма.

Това стана ясно днес при представянето на системата, в което участваха министър Николина Ангелова и проф. Георги Димитров от фирмата, която я е разработила, пише Монитор.

YouTube

Проф. Димитров поясни, че до месец ще е възможно от българската система да се възползват граждани от всички страни на ЕС, а до края на март – и от всяка точка на света. Първата година е-услугата ще е безплатна, а след това абонаментът е 2 лв. на месец.

Ползването й започва с регистрация на сайта на министерството, включваща лицева идентификация и траеща не повече от 2-3 минути. Самото ползване на услугата, като регистрация на хотел или ресторант, трае около минута, като също се иска идентификация, като и в двата случая може да бъде и с електронен подпис. За втория вариант системата подава гласови команди какво да се направи. Проф. Димитров поясни, че софтуерът е българска разработка.

Министър Николина Ангелова обяви, че системата струва 120 хиляди лева без ДДС. И добави, че България е първата в ЕС с подобна услуга, като след нас тя ще бъде внедрена в австрийското министерство на дигитализацията. По думите й, системата ще спести много време и средства на бизнеса не само у нас.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе