Силен атлантически циклон ни носи студ и сняг

Снимка: Данче Бозаджиева

Мощен атлантически циклон се отравя към България, всъщност вече попадаме в неговата периферия, затова са и тези съвсем като изневиделица валежи и бързо проясняване.

Очертава се появата на студен и умерен до силен вятър, който ще се задържи поне до сряда. В Дунавската равнина ще брули доста неприятно с до 45-50 километра в час, пише meteobalkans.com.

YouTube

Горнотракийската низина също няма да се размине – в Пловдивското поле изгледите са за над 30 километра в час ветрове до сряда. Въпреки студения вятър няма да се създават условия за приземно струпване на най-студения въздух, но ще е студено и ветровито по планините.

В периферията на циклона ще създадат условия за образуване на мощен средиземноморец, който обаче ще се изплаши от силния вятър и леко се очертава да ни заобиколи. Той ще обхване само малка част от Западна България. Ще има и лек снеговалеж, макар че студът няма да е много и циклонът бързо ще се изнесе към Беломорска Тракия. Студеното време ще се върне пак на североизток и ще закачи Странджа и Южното Черноморие – там ще има зимен максимум на валежите.

Най-много сняг се очертава да натрупа по старопланинското било – 5-10 см, и малко на североизток, традиционните снежни колоси – Източния Предбалкан и Източна Стара планина са с прогноза за по 1-2 см. Но значителни валежи по-скоро не се очакват – по 3-5 литра и в крайния югоизток може и до 10 литра. Студът ще достигне пик във вторник около обяд и над Софийското поле ще е минус 8, но заради вятъра долу все пак ще прескочи нулата през деня. Най-високата максимална температура в столицата за новата седмица се очертава да е утре – малко над 4 градуса. Вторникът е топъл, в сряда също се очаква затопляне, но утрото ще е много студено – около -4, което може да стане най-мразовито за седмицата, ако не се реализира съботния леден минимум от почти -7.

Средиземноморецът ще бъде впечатляващ – от Бяло море ще поеме на североизток, ще се възнесе над северната част на Черно море и над Азовско, после ще навлезе в Черноморската низина. Ще има сериозни валежи в този район и ще започне да се връща, поемайки на северозапад, запад и ще спре някъде над Украйна, където пък ще вали сняг известно време.

През уикенда ни очаква нов снежно-мразовит сценарий с мощен средиземноморски вятър. Изгледите са за най-много сняг в Рила – около 40 см, за Родопите – 30 см, за Стара планина – 20 см, а в Дунавската равнина може да хване по 5-6 см, в Горнотракийската низина по 1-2 см. ГФС е щедър и ако прогнозите са точни, ще има достатъчно естествен сняг за старта на новия ски сезон. Ще има и условия за задържане, тъй като мощни южняци засега не се очертават, които да вдигнат до 17-18 градуса температурите, а само съвсем символични затопляния.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе